Krista Saaristo ja Iita Hyvönen vaihtavat viittomakieliset kuulumiset.

Pohjois-Savon Opiston koulutukset uudistuvat

Pohjois-Savon Opistossa on saanut oppinsa moni viittomakielen ohjaaja. Vuodesta 2018 eteenpäin kommunikaation ja viittomakielen ohjaajaksi valmistutaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta. Koulutus tarjoaa vankan pohjan monenlaisiin tehtäviin ja työllisyysnäkymät ovat hyvät.

Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja toimii kasvatus-, ohjaus- ja avustustehtävissä kuulo- ja näkövammaisille, kehitysvammaisille ja asiakkaille joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia. Vuorovaikutuksessa ollaan suomalaisella viittomakielellä, viittomiin pohjautuvilla sekä puhetta tukevilla ja korvaavilla kommunikaatiokeinoilla ja selkokielellä.
Työllisyysnäkymät hyvät
Koulutusvastaava Päivi Jäntti kertoo että koulutuksen kautta on hyvät mahdollisuudet työllistyä.
– Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, koulutettuja ohjaajia tarvitaan päiväkoteihin, kouluihin, asumispalveluihin, päivätoimintaan ja henkilökohtaisiksi avustajiksi. Alalla tarvitaan monenlaisia ihmisiä ja Pohjois-Savon Opistolla opiskellaankin hyvin monenlaisilla taustoilla. Osa on tullut suoraan peruskoulusta, joillakin saattaa olla jo muita tutkintoja. Niinpä jokaisen opiskelijan tie tutkintoon onkin yksilöllinen. Me tuemme ja ohjaamme opiskelijaa koko koulutuksen ajan hakuvaiheesta valmistumiseen, Jäntti kertoo.

Peruskoulusta kohti työelämää

Iisalmelainen Iita Hyvönen aloitti syksyllä opintonsa heti peruskoulun jälkeen. Iitalla on molemmissa korvissa sisäkorvaistute, viittomakieli on ollut hänelle tuttu tapa kommunikoida lapsuudesta asti.
– Tiesin jo varhain että haluan ammatin viittomakielen parista. Muutto kotoa Iisalmesta opiskelemaan tänne Kuopioon jännitti etukäteen koska takana oli koulukiusaamistakin. Ihan turhaan jännitin, täällä yhteishenki on todella hyvä ja opiskelu on juuri niin kivaa kuin toivoinkin, Iita kertoo kolmivuotisen koulutuksensa alkukuukausista.

Monipuolista koulutusta

Kuopiolainen Nina Kukkaslahti valmistui vuonna 2015 viittomakielen ohjaajaksi ja työskentelee nyt ohjaajan tehtävissä. Ninalla oli jo aikaisempi tutkinto suoritettuna, joten hän valmistui kahdessa vuodessa.
– Valmistuttuani menin töihin päiväkotiin ensin ryhmäavustajaksi ja sitten erityisavustajaksi. Nyt työskentelen täällä opistolla koulunkäynnin ohjaajana ulkomaalaistaustaisille opiskelijoille. Vaikka nykyisessä työssäni en viittomia tarvitsekaan, on opeista paljon hyötyä. Selkokielisyys, hyvä artikulaatio ja kuvilla viestiminen, piirtäminen ja muu visualisointi on tärkeää, Nina kertoo.

Joustavia opintoja

Krista Saaristo on tullut Kuopioon opiskelemaan Juvalta. Syksyllä opintonsa aloittaneella Kristalla on pohjalla monipuolinen koulutustausta. Sen ansiosta Krista tulee valmistumaan nopeammin kuin useimmat opiskelukaverinsa.
– Lukion jälkeen viittomat tulivat tutuiksi koulunkäynnin ohjaajan opinnoissa ja menin viittomakielen tulkin opintoihin Turkuun. Savolaistytölle länsirannikko ei lopulta kuitenkaan oikein soveltunut ja siirryin opiskelemaan viittomakielen ohjaajaksi tänne Kuopioon. Haluan työskennellä ihmisläheisellä alalla jota ohjaajan työ on. Ilmapiiri täällä opistolla niin opettajien kuin muiden opiskelijoiden puolesta on aivan mahtava, Krista hehkuttaa.


Pohjois-Savon opisto on Kuopion keskustasta noin 12 kilometriä etelään sijaitseva moderni kansanopisto, joka tarjoaa yleissivistävää ja ammatillista koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Pohjois-Savon opistolla on oma opiskelija-asuntola, jossa voi asua opiskelun ajan. Opistolla on myös hyvät tilat erilaisten tilaisuuksien – kokousten, koulutusten ja perhejuhlien järjestämiseen.
Seuraa hakua Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon keväällä 2018: www.psko.fi tai www.opintopolku.fi


 

p

Pohjois-Savon Opisto
Kansanopistotie 32, 70800 Kuopio
040 1460 200
opisto@psko.fi
www.psko.fi