Vesiteitse rakennustyömaalle siirtyy yhdellä kertaa moninkertainen lasti maakuljetukseen verrattuna.

Kuopiolainen Navitie Oy on vesitiekuljetusten osaaja yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Yritys auttaa myös saarissa ja rannoilla vesistö- ja maanrakennustöissä sekä kunnallistekniikan pystytyksessä sähköistä vesijohtoihin.

Navitie Oy on aloittanut toimintansa vuonna 1984. Toimitusjohtaja Risto Pitkänen on tottunut työskentelemään veden äärellä, työura alkoi tukkilaisena jo 1960-luvulla ja jatkui metsäkoneyrittäjänä seuraavalla vuosikymmenellä. Navitie Oy:n lähtökohta oli aikoinaan puunkuljetus vesiteitse ja yhä vieläkin se on tärkeä osa Navitie Oy:n toimintaa. Palvelut ovat kuitenkin vuosien varrella monipuolistuneet, erikoisosaamista kysyvät rakennustyöt ja kunnallistekniikka tarvitsevat tekijänsä. Kysynnän ja tarjonnan laki on toiminut ja nyt perheyritys työllistää myös nuorempaa sukupolvea ja ulkopuolisia toimijoita, joustavasti tarpeen mukaan.
– Saarissa ja rannoilla rakennetaan ja remontoidaan siinä missä muuallakin. On tarpeen kaivaa pohjaa rakennukselle tai saada hiekkaa ja soraa kohteeseen. Vesistö- ja maanrakennustyöt onnistuvat meiltä siinä missä laiturien teko ja rannan syvennys/parannustyötkin. Töitä tehdään kaivurilla maalta sekä lautalta käsin. Myös maa-ainesten ja rakentamisessa tarvittavien materiaalien kuljetukset onnistuvat lautalla, ja kertalasti on aina moninkertainen verrattuna maanteitse tapahtuvaan kuljetukseen, Pitkänen vertaa kuljetustapoja.

Järeää kalustoa ja erikoisosaamista

Navitie Oy on vesiteitse tapahtuvien kuljetusten ja veden äärellä tapahtuvien kaivu- ja raivaustöiden ammattilainen. Yrityksen kalusto on mitoitettu näitä tarpeita vastaavaksi. Hinaajien teho on maksimissaan 300 hevosvoimaa ja kuljetuslauttojen kantavuus on jopa 100 tonnia. Proomujen kantavuus on jopa 500 tonnia. Käytössä on myös metsätraktori energiapuu- ja maakahmareilla, neliveto maataloustraktori etukuormaajalla ja peräkärryllä sekä 14 tonnin kaivuri.
– Kalustomme on osoittanut toimivuutensa myös kunnallistekniikkaa rakennettaessa. Jos joku mökinomistaja haluaa saareen tai syrjäiselle rannalle sähköt, löytyy meiltä osaamista auttaa kaapelia vedettäessä. Olemme vetäneet myös pitkiä taipaleita vesijohtoa eli teemme perusasioita mitä tontilla rakennetaan, Risto Pitkänen kertoo.

p

Navitie Oy
Petosenkuja 2, 70780 Kuopio
puh. 0400 272 701, 040 169 3573
navitie@hotmail.com
navitie.miika@outlook.com
www.navitie.fi