Elina Kärkkäinen Carlsonilta hahmottelee Jenny Koposelle tyylikästä juhlakokonaisuutta.

Kesällä juhlitaan. Rentoon mökki-illanviettoon kuitenkin sopii erilainen asu upeisiin iltapukujuhliin. Kerran jos toisenkin vieras joutuu pähkäilemään, millainen asu on kulloinkin tilanteeseen sopiva. Poimi tästä parhaat vinkit pukukriisin selättämiseksi!

Naisten juhlapukeutumisessa aiheuttaa hämmennystä se, että pukeutumisetiketti ilmoitetaan miehen asun mukaan. Miesten asu määrittelee naisen pukeutumisen, olipa vieraslistalla yhtään miestä tai ei! Myös kellonaika vaikuttaa pukukoodiin. Ennen kello 18 alkavat juhlat ovat päivätilaisuuksia, jolloin kutsuun merkitään todennäköisesti arkipuku, tumma puku tai saketti. Klo 18 jälkeen alkavissa iltatilaisuuksissa taas pukukoodina on tumma puku, smokki tai frakki.

Tumma puku

Tavallisimpia kesän juhlia ovat erilaiset perhejuhlat, joihin tumma puku on yleisin ja varmin valinta, ellei kutsussa muuta mainita. Tummaa pukua käytetään sekä päivä- että iltatilaisuuksissa. Mutta mitä tumma puku tarkoittaa naiselle? Nainen voi pukeutua jakkupukuun, leninkiin tai leningin ja jakun yhdistelmään. Päiväsaikaan voi myös käyttää hattua, mutta iltajuhlaan se ei etiketin mukaan kuulu. Olkalaukun tulee olla siro, samoin avokkaat ja sandaletit.

Tumma puku, smokki

Mikäli iltatilaisuuden kutsuun on merkitty koodiksi tumma puku, voi nainen pukeutua myös iltapukuun. Iltapukua käytetään myös silloin, kun kutsussa lukee smokki. Iltapuku on juhlavasta materiaalista valmistettu, nilkkamittainen tai maksimissaan jalkapöydän päälle ulottuva puku. Se voi olla yksi- tai kaksiosainen sekä myös juhlava housupuku. Rennoissa juhlissa myös lyhyempi hame on sallittu. Kengät ovat sirot avokkaat tai sandaletit, samoin iltalaukku on siro ja hihnaton. Sukkahousut tai sukat ovat ihonväriset tai kenkien väriset. Korut ovat juhlavat ja näyttävät. Vaikka hattu ei yleensä kuulu iltatilaisuuksiin, voi naisella olla päässään näyttävä hiuskoriste tai sisäpäähine.

Frakki

Kaikista juhlavimmissa iltatilaisuuksissa miehet pukeutuvat frakkiin. Myös juhlaunivormu ja kansallispuku vastaavat frakkia. Tällöin nainen pukeutuu juhlapukuun. Poikkeuksena ovat kuitenkin päivätilaisuuksista häät ja akateemiset tilaisuudet, joissa myös käytetään frakkia. Tällöin naiset käyttävät lyhyttä asua. Juhlapuku eroaa iltapuvusta muun muassa pituudeltaan. Juhlapuvun helman alta näkyvät ainoastaan kengän kärjet. Puku on juhlavasta kankaasta valmistettu ja yksiosainen. Asu voi olla yhtä hyvin hihallinen, olkaimellinen tai kokonaan hihaton. Pukuun voidaan yhdistää juhlava saali tai huivi sekä täyspitkät, kyynärpään yli yltävät käsineet. Perinteisesti juhlapuvun kanssa on käytetty umpinaisia kenkiä, mutta nykyään yhä useammin myös juhlavat sandaletit ovat sallittuja.

Kolme daamia, kolme asua

Puimme yhteistyössä Carlsonin Elina Kärkkäisen kanssa kolme monelle tuttua kuopiolaisdaamia kesän juhliin. Tänä kesänä puvuissa on paljon herkkiä kukkia ja pitsiä, mutta valikoimista löytyy myös sopivasti särmää ja räiskyviä värejä, juhlien ja ennen kaikkea kunkin pukeutujan luonteeseen sopivasti.

Nuorekkaasti kesähäihin!

Aina iloinen Jenny Koponen on tuttu erityisesti autoilevalle kansalle. Auto Hohde J.Koposen nuori yrittäjä on tunnettu ammattitaidostaan ja hyvästä asiakaspalvelusta. Miehisellä alalla toimiminen on toisaalta tuonut, erityisesti yrityksen alkuvaiheessa sekaannuksia.
– On niitäkin asiakkaita, jotka ovat luulleet tulleensa väärään paikkaan ja kääntyneet ovelta, kun vastassa onkin nuori nainen. Joku on joskus alkanut neuvomaankin, mutta tällaisia tapauksia on onneksi harvemmin.
Viimeistään siinä vaiheessa ennakkoluulot hälvenevät, kun asiakas poistuu tyytyväisenä kiiltävän puhtaan auton kanssa.
Mekkoja Koposen päällä nähdään harvoin, omien sanojen mukaan korkeintaan kerran vuodessa.
– Töissä pukeudun huppariin, housuihin ja turvakenkiin ja sama rento linja jatkuu vapaa-ajalla. Juhlissa pukeudun mieluiten jakkuun ja suoriin housuihin.
Vaikka mekko ei olekaan se kaikista tyypillisin asuvalinta, ihastui Koponen tummansiniseen juhlamekkoon, joka on yhtä aikaa klassinen, mutta trendikäs. Istuva leikkaus ja helman frilla sopivat kuin valettu sporttiselle nuorelle naiselle ja naisellinen hameosa tuo siluettiin muotoa. Istuvuudesta huolimatta materiaali joustaa ja siinä on mukava olla. Tummansininen on värinä aina muodissa ja on helppo asustaa niin kesä- kuin talvijuhliin. Tällä kertaa asu sai kaverikseen hennon vaaleanpunaisen, nuorekkaan laukun sekä rannekorut ja kengät, jotka toistavat samaa roosan sävyä.
– Minulla onkin tiedossa kaverin häät tälle kesälle, ja tämä on kyllä aivan nappivalinta sinne, Koponen iloitsee.

Kukkamekko on perhejuhlien klassikko

Kuopion Autokaupan viestintäpäällikkö Leena Miskala tunnustautuu mekkoihmiseksi. Mekot kuuluvat erityisesti hänen juhlapukeutumiseensa.
– Eräs myyjä sanoi kerran, että minulla on mekkovartalo ja käytänkin niitä mielelläni. Hyvä mekko on sellainen, jossa on jokin juju ja siinä on mukava olla. Tärkeää on sekin, että tuntee itsensä oloksi kauniiksi.
Miskala kertoo, että tulevana kesänä vietetään hänen poikansa rippijuhlia, joten etsinnässä on perhejuhliin sopiva asu. Kukkamekkoon Miskala ei olisi itse ensimmäiseksi tarttunut, mutta asun värit toistavat upeasti hänen hiustensa sävyä ja saavat ihon hohtamaan. Mekon ilmava helmaosa laskeutuu kauniisti ja leikkisä rusetti korostaa vyötäröä.

 

Valmiina punaiselle matolle

Myös Mervi Lankinen viihtyy mekoissa. Taito Shop Kuopion myymälänhoitaja kertoo pitävänsä myös väreistä.
– En vierasta kirkkaitakaan värejä, ja niitä löytyy omastakin vaatekaapista.
Lankinen olikin heti kirkkaan fuksiassa iltapuvussa kuin kotonaan. Upea puku henkii yhtä aikaa kesäistä heleyttä sekä vanhan ajan glamouria. Värin lisäksi asun juju on vyötärön näyttävässä koristeessa, joka korostaa uumaa. Miellyttävä jerseymekko myötäilee ryhdikkäästi vartalon muotoja, muttei purista sellaisissakaan juhlissa, joissa istutaan ja syödään.
Vielä lisää juhlavuutta asuun saatiin samanvärisellä hiuskoristeella sekä hopeisella iltalaukulla sekä sandaleteilla. Upeasti pukua kantava Lankinen on valmis niin häihin, juhlaviin iltatilaisuuksiin kuin vaikka gaalan punaiselle matolle.