Itä-Suomen Yliopisto etsii osallistujia Ruokaa Mielelle -tutkimuksen pienryhmiin. Osallistujat saavat ravitsemusvalmennusta tai muuta mielenterveyttä tukevaa ryhmätoimintaa sekä vertaistukea
Ravitsemustutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko motivoivalla ja voimavarakeskeisellä pienryhmäohjauksella kohentaa osallistujien ruokavalion laatua ja syömiskäyttäytymistä, lieventää masennuksen oireita sekä parantaa työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua.
Kenelle tutkimus on suunnattu?
Tutkimus on tarkoitettu 20–65-vuotiaille keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta sairastaville, joilla on asiakkuus sekä hoito- ja kuntoutussuunnitelma jonkin terveydenhuollon yhteistyötoimijan kanssa (Kuopion psykiatrian keskus, Kuopion terveyskeskukset, Siilinjärven Mielenvireyspalvelut, YTHS, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo, Coronaria, Kuopion Terapiakeskus, S-työterveys, Lääkärikeskus Aava, Savon Psykiatripalvelu tai Järviseudun Työterveys).
Osallistujat satunnaistetaan Ruokaa Mielelle -tutkimusryhmään (6–8 hlö/pienryhmä) tai Porukasta hyvää mieltä -verrokkiryhmään (6–8 hlö/pienryhmä).
Pienryhmätoimintaa
Pienryhmissä (kesto 8 vk, yht. 6 x 1.5–3 h tapaamista) kaikki tutkimukseen osallistujat saavat vertaistukea ja mielenterveyttä tukevaa toimintaa sekä kehonkoostumusmittauksen neljästi. Vertaistuki jatkuu WhatsApp-sovelluksessa vuoden ajan.
Ruokaa Mielelle -tutkimus selvittää ravitsemuksen merkitystä masennuksen hoidossa. Tutkimuksen suorittaa Itä-Suomen Yliopisto.