Neljä sukupolvea Ollikaisia ehti samaan kuvaan aurinkoisena kevätpäivänä. Vasemmalta Mikko Ollikainen ja Veeti,
Anja Ollikainen, Toivo Ollikainen ja Mika Ollikainen. Taustalla pieni osa Team Ollikaisen kone- ja autokannasta.

Silinjärveläinen Team Ollikainen Oy on timanttiporauksiin, -leikkauksiin ja -hiontoihin erikoistunut yritys. Monipuolinen yritys myös rakentaa, purkaa ja kuljettaa. Tällä hetkellä 18 työntekijää työllistävän yrityksen historia ulottuu kuitenkin 50 vuoden taakse, jolloin yksi mies hankki auton ja perusti yrityksen.

Kun Toivo Ollikainen 1968 aloitti yrittäjäuransa ja osti ensimmäinen kuorma-autonsa, hän tuskin arvasi, että puoli vuosisataa myöhemmin hän seisoisi koneita täynnä olevalla pihalla, ison hallin edessä seuranaan poikansa, pojanpoikansa ja pojanpojanpoikansa. Nuorimmainenkin joukosta katselee jo koneita kiinnostuneena ja kädet ojentuvat kuin rattia etsien. Juhlavuonna on hyvä hetki hieman muistella mistä kaikki oikein alkoi.
– Martikaisen Pera lopetti kuorma-autohommat ja häneltä ostin ensimmäisen, Bedford-merkkisen kuorma-autoni. Silloin rakennettiin Kemiran tehdasta ja soranajoa riitti. 10-pyörä-Viking Volvo oli seuraava autoni, jolla ryhdyin ajamaan Keskon apulanta-ajoja. Kesko oli minulle tuttu firma jo ajalta ennen autoilijan uraa, yhteistyö oli luontevaa K-ryhmän kanssa ja se on jatkunut läpi kaikkien näiden vuosikymmenten, Toivo muistelee.

Mikalle yrittäjyys oli luonteva ratkaisu

Vuonna 1991 Toivo Ollikainen möi yrityksen pojalleen Mikalle, joka oli ollut mukana jo 15-vuotiaasta lähtien. Mikalle oli helppo ratkaisu jatkaa yrittäjävanhempien viitoittamalla tiellä. Kun isä-Topi oli kuorma-auton ratin takana, toimi äiti Anja Siilinjärvellä taksiyrittäjänä.
– Kun pienestä asti oli hommissa mukana, ei valinta ollut vaikea. Varusmiespalveluksen jälkeen pyydettiin jäämään Rissalaan hommiin, mutta olin jo asennoitunut toisin. Vaikka nyt olisinkin jo eläkkeellä, en kadu. Perheyrityksen jatkaminen oli tärkeää. Seuraavakin sukupolvi, ja jopa sitä seuraavakin tuntuu olevan samoilla linjoilla, Mika Ollikainen pohtii.
50 vuotta on kunnioitettava ikä mille tahansa yritykselle. Mihin arvoihin näin pitkäikäinen ja edelleen vahvasti jatkava yritys toimintansa on perustanut. Toivo Ollikainen on hetken hiljaa ja vastaa.
– Kyllä se tärkeintä on kuunnella asiakasta ja muokata toimintaansa sen mukaan. On oltava joustavuutta ja valmiutta reagoida nopeasti, kunnollinen ja luotettava kalusto ja halua työskennellä pitkäjänteisesti. Luottamus ja pitkät asiakkuudet syntyvät, kun sovitusta pidetään kiinni, Toivo linjaa ja Mika vahvistaa asian.
– Vuosien varrella palvelumme ovat monipuolistuneet ja väkeä on töissä eri tehtävissä paljon. Samat arvot pätevät edelleen, laatu ja luotettavuus ratkaisevat.

Moderni monialayritys

Nykyisellään 18 henkeä työllistävä Team Ollikainen on oikea työmaiden monitaituri, jolta luonnistuvat hyvin monenlaiset työtehtävät. Yhden miehen kuorma-autoyrityksestä on laajennuttu timanttiporauksiin, -leikkauksiin ja -hiontoihin sekä purku- ja rakennustöihin erikoistuneeksi monialayritykseksi. Rakennustöiden lisäksi Ollikaisen toimenkuvaan kuuluvat muun muassa elintarvikekuljetukset ja maansiirtotyöt. Asiakkaita ovat esimerkiksi rakennusliikkeet ja taloyhtiöt sekä yksityistaloudet, yritykset ja yhteisöt.
Vuonna 2015 Team Ollikaisen yrityspariksi syntyi Kaluste Ollikainen. Yritys suunnittelee, valmistaa ja asentaa kiinto- ja erikoiskalusteet niin yksityistalouksille kuin yrityksille sekä yhteisöille. Kaikki valmistus tehdään yrityksen omissa tiloissa Yrittäjäntiellä. Niin kalusteiden 3D-suunnittelusta ja designista kuin laadukkaan lopputuloksen paikallisesta valmistamisesta ja asentamisesta vastaa Kaluste Ollikainen itse.

Kaluste Ollikainen on mittatilauskalustaja, joka toimittaa kiintokalusteet niin yksityiskoteihin kuin julkisiinkin tiloihin ja yrityksille.

p

Team Ollikainen
Yrittäjäntie 7, 71800 Siilinjärvi
Puh. 0500 678 682
mika.ollikainen@elisanet.fi
www.teamollikainen.fi

Kaluste Ollikainen
Yrittäjäntie 7, 71800 Siilinjärvi
puh. 040 674 6272
sari@kalusteollikainen.fi
www.kalusteollikainen.fi