Euroopan parhaissa työpaikoissa on vahva luottamus johdon ja työntekijöiden välillä, Päivi Diov toteaa.
Millainen on yksi Euroopan parhaista työpaikoista? Miten päästä Euroopan parhaiden työpaikkojen listoille? Mitä olette tehneet oikein? Näihin kysymyksiin Savonia-ammattikorkeakoulun hallinto- ja henkilöstöjohtaja on saanut vastata syksyn aikana lukuisia kertoja.
– Arvolupauksemme on olla Suomen paras korkeakouluyhteisö. Olemme määrätietoisesti tehneet kehitystyötä usean vuoden ajan valitsemalla Great Place to Work -viitekehyksen johtamiskulttuurimme tueksi.
– Tänä vuonna uudistimme Suomen Parhaat Työpaikat -tunnustuksemme sijoittumalla neljänneksi suurten organisaatioiden sarjassa. Tällä sijoituksella pääsimme mukaan myös Euroopan parhaiden työpaikkojen listaukseen ja sijoituimme siinä sijalle 33.
Suurista organisaatioista tunnustuksen sai 50 parasta työpaikkaa ja suomalaisista organisaatioista Savonian lisäksi ainoastaan kaksi. Eurooppalainen listaus perustuu Great Place to Work -henkilöstötutkimukseen. Siinä on mukana organisaatioita 150 maasta ja kaiken kaikkiaan noin puolen miljoonan työntekijäkokemus. Diov kuvaa parhaiden työpaikkojen organisaatiokulttuuria.
– Yli 90 prosenttia työntekijöistä kokee, että johto pitää heidät hyvin ajan tasalla tärkeistä asioista, muutoksista ja tuo selkeästi esiin odotukset. Tämä auttaa työntekijöitä mukautumaan muutoksiin, joita tarvitaan organisaation menestykseen.
– Euroopan parhaissa työpaikoissa on vahva luottamus johdon ja työntekijöiden välillä, sen merkitys on korostunut pandemia-aikana. Savoniassa olemme panostaneet erityisesti avoimeen vuorovaikutukseen ja palautekulttuuriin. Savoniassa on matala kynnys lähestyä niin johtoa kuin kollegoita: antaa ja vastaanottaa palautetta ja tulla kuulluksi.
Diov tähdentää, hyvä työpaikka ja pääseminen Euroopan parhaiden työpaikkojen joukkoon ei synny itsestään, se tehdään yhdessä. Jokainen meistä vaikuttaa siihen omalla tekemisellään ja käyttäytymisellään.