Sirpa Karppi toimii oman yrityksen pyörittämisen lisäksi myös monissa luottamustehtävissä.

Sirpa Karppi on kuopiolaisille monesta yhteydestä tuttu. Kauppiaana ja sen seitsemässä luottamustoimessa vaikuttava tehonainen lataa akkunsa saarimökillä Saaristokaupungin kupeessa.

Herkempää heikottaa, kun kuuntelee Sirpa Karpin listaa tehtävistään. K-Market Neulamuikun kauppias ja Kuopion Yrittäjien uunituore puheenjohtaja istuu muun muassa K-Marketien johtokunnassa, Itä-Suomen Hallituspartnerien hallituksessa, KPY:n edustajistossa, kauppakamarin osaamisvaliokunnassa sekä Mellano Oy:n hallituksessa.
– Olen siitä onnellisessa asemassa, että yritykseni arkirutiinit pyörivät loistavan henkilökunnan ansiosta aika lailla itsekseen. Minun tärkein tehtäväni kaupalla on huolehtia siitä, että henkilökunnalla ovat asiat hyvin. Muuten käytän aikani asioihin, joista voimaannun ja joissa voin toteuttaa itseäni, Karppi miettii.
Kaupalla Karppi käy silti lähes päivittäin. Aiemmin hän piti vapaina vain lauantait, tämänsyksyisten 50-vuotispäivien jälkeen Karppi on malttanut pysyä pois kaupalta myös sunnuntaisin. Kulunut vuosi on ollut Karpille itsetutkiskelun aikaa.
– Takana on siinä mielessä rankka vuosi, että erosin miehestäni keväällä. Vaikka ero oli kaikin puolin sopuisa, on siinä tietysti ollut paljon käsittelemistä. Mutta elämään kuuluvat nousut ja laskut. Olen luonteeltani positiivinen ihminen, joten keskityn mieluummin hyviin asioihin ja mahdollisuuksiin.

Ajanhallinta tehokkuuden takana

Sosiaalinen ihminen hakeutuu toisten ihmisten ja verkostojen luokse. Työn ja luottamustehtävien lisäksi aikaa pitää jäädä myös perheelle. Karpilla on 17- ja 11-vuotiaat lapset.
– Olen hyvä priorisoimaan aikaani. Kun teen jotakin, keskityn siihen täysillä. Kun aloitin kauppiaana, minulla oli Itä-Suomen yliopistossa kauppatieteen maisterin opinnot kesken ja lapset olivat vielä aika pieniä. Sen kiireen jälkeen nykyiset aikataulut eivät tunnu enää missään, Karppi naurahtaa.
Vaikka Karppi on saavuttanut urallaan paljon, ei menestys ole tullut ilmaiseksi. Naisille uralla eteneminen ei edelleenkään ole yhtä helppoa kuin miehille.
– Tuntuu, että naisen täytyy edelleen todistaa kykynsä ihan eri tavalla kuin miesten. Ja iloista ja hymyilevää naista ei aina oteta ensin vakavasti. Tosin positiivisuus ja iloisuus ei välttämättä lisää miestenkään uskottavuutta. Se on minusta meissä suomalaisissa omituista.

Kodin lämpöä saarimökillä

Välillä tehokaskin ihminen tarvitsee kuitenkin mahdollisuuden rauhoittumiseen ja yhdessäoloon. Siihen tarkoitukseen soveltuu täydellisesti vuonna 2015 hankittu mökki. Saaren rakennukset on remontoitu varmalla maulla ja rakkaudella.
– Olen rakentajaihminen. Tykkään ajaa rälläkällä, hiomakoneilla ja muilla vehkeillä. Lisäksi olen maalannut täällä melkein kaikki pinnat itse. Käsillä tekeminen, se että näkee työnsä tulokset, on minulle tärkeää. Jos aikaa olisi enemmän, viettäisin kaiken aikani ompelukoneen ääressä.
Vaikka saaresta on lyhyt matka kaikkialle, erottaa muutaman minuutin soutumatka sopivasti kaupungin vilskeestä.
Täällä lataan akkuni, polttelen kynttilöitä, luen kirjoja ja olen kaikessa rauhassa. Kovan maailman vastapainoksi jokainen tarvitsee myös kodin lämpöä.
Karpille on ollut luonteva valinta jäädä asumaan Kuopioon, vaikka houkuttelevia työtarjouksia on tullut muultakin.
Olen paljasjalkainen kuopiolainen ja tehnyt tietoisen päätöksen, että täältä en lähde mihinkään. Kuopio on hyvä paikka elää ja asua.