Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen esittelee lehtileikkeitä 50 vuoden takaa. Näyttely kirjastorakennuksen historiasta löytyy aikuistenosastolta toisesta kerroksesta.

 

Kuopion kaupunginkirjaston pääkirjastorakennus avasi ovensa 20.11. 1967. Moderni ja alvaraaltolaista arkkitehtuuria edustava, arkkitehti Matti Hakalan suunnittelema uusrakennus huomioitiin sanomalehdissä näyttävästi ympäri maan.

Kirjaston aikuistenosastolle on koottu näyttely rakennuksen varhaisvaiheista. Lehtileikkeistä selviää muun muassa, että ovet avattiin 50 vuotta sitten pikkupoikien iloisesti hurratessa. Pääsääntöisesti uusi rakennus herätti ihastusta, mutta esimerkiksi nimimerkki Piippumies kritisoi yleisönosastossa tupakointihuoneen puuttumista.

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen kertoo, että ajansaatossa rakennuksen käyttö ja tarpeet ovat muuttuneet.

– Esimerkiksi musiikkilaitteet ja kielistudio olivat 50 vuotta sitten palveluina uusia ja aikaansa edellä, nyt niiden merkitys on vähäisempi. Rakennukseen on tehty 2000-luvulla remontti, mutta esimerkiksi nuorille meiltä tällä hetkellä puuttuu sopiva oleskelutila. Kirjaston tiloja suunnittellaan ja kehitetäänkin jatkuvasti asiakkaiden toiveita ja tarpeita kuunnellen. Näen myös suuria mahdollisuuksia tulevassa kirjasto- ja museorakennusten yhdistämisessä. Tulevaisuudessa rakennuksista muodostuu toivottavasti yhtenäinen kulttuurikeskus, jossa kirjasto muuttuu luontevasti museoksi ja päinvastoin.

 

Itsenäisyyspäivän etkot ja Kirjakantti

Savinainen kertoo, että kirjasto juhlii pienimuotoisesti varsinaisena merkkipäivänä, muttaa isommat juhlat järjestetään yhdessä asiakkaiden kanssa 5.12. itsenäisyyspäiväjuhlan etkoilla.

– Kirjastolla on tuolloin koko päivän ajan ohjelmaa, muun muassa kirjailijavieraita ja työpajoja. Iltajuhla alkaa klo 16, jolloin kaupunginorkesterin salonkikvartetti sekä Kamarikuoro Pikantti esittävät suomalaista musiikkia ja Kuopion tanssistudion nykytanssiryhmä nykytanssia. Iltajuhlaan saa halutessaan pukeutua juhlavasti, tai tulla sellaisena kuin on.

24.-25.11. kirjastolla puolestaan vietetään Kirjakantti-kirjallisuustapahtumaa. Savinainen toivoo, että kuopiolaiset löytäisivät valtakunnallisestikin merkittävän kirjallisuustapahtuman, jossa käydään kiinnostavaa kirjallisuuskeskustelua mielenkiintoisten kirjailijavieraiden kera.

– Kirjakantin monipuolinen ohjelma sopii muillekin kuin kirjallisuuden suurkuluttajille!

 

Vanhalla Singerillä on aikoinaan tikattu irronneet sivut kiinni.