Wille, Jape ja Sami valmistivat puolisoilleen herkullisen illallisen.
Vuosien varrella erilaiset ruokajutut resepteineen ovat olleet tärkeä osa lehtemme sisältöä. Keväällä 2021 toimituksemme kuvaajat saivat tehtäväkseen kokata puolisolleen romanttisen illallisen, jonka he saivat suunnitella vapaasti. Tuloksena saatiin hyvinkin maukkaita ja persoonallisia annoksia − kuvaajankin sisällä siis asuu pieni kulinaristi ja romantikko.
Mikä avuksi, kun kuvauskeikka venähtää ja kotiintuloaika ylivalottuu, eivätkä selitykset kuun optimaalisesta kulmasta suhteessa valon määrään mene enää läpi?
Kuvaajakolmikkomme jakaa takuuvarmat vinkit eväistä, jotka eivät jätä paatuneintakaan puolisoa kylmäksi.
Nakki on aerodynaaminen herkku
Willen kehittelemä ohje juontaa juurensa niukkoihin opiskeluaikoihin. Vuosien varrella elintason noustessa ketsuppi on kuitenkin vaihtunut pestoksi.
Ennen varsinaista ruoanlaittoa kuulijat perehdytetään nakkimakkaran syvimpään olemukseen. Erityisesti nakin muoto on ihmisen ruoansulatukselle ihanteellinen. Aerodynaamisen muotonsa ansiosta nakki sujahtaa perille vaikka kokonaisena, eikä jää reunoista kiinni kurkunperukoita korventamaan. Lisäksi Wille on sitä mieltä, että hankalasti käytettäviä mittoja ja vaakoja ei tarvita, kun kaikki on jo valmiiksi teollisuudessa mietitty.
– Täysi paketti tai purkki jokaista ainesosaa, niin silloin suhde on oikea, Wille toteaa.
Maistelijat luonnehtivat Willen hurmaavaa nakkihöystöä termeillä konstailematon, rehti ja suoraviivainen.
Nakin muoto on ihmisen ruoansulatukselle ihanteellinen.
Lämppärit – aina varma valinta
Jape puolestaan on kaivanut esille perintökalleuden. Lämppärit eli lämpimät voileivät valmistuvat grillillä, joka kestää isältä pojalle, kirjaimellisesti.
1970-luvun neuvostomuotoilusta inspiraationsa saanut grilli päihittää modernimmat kodinkoneet kuulemma kuusinolla.
– Kun olin lapsi, tällä on tehty minulle leipiä ja nyt taas teen niitä omalle perheelle, Jape kertoo.
Yleensä Japen lämppäribravuuri syntyy ruokahävikin vähentämisen hengessä tortillapäivän jälkeen, jolloin leipiin saa kätevästi käytettyä viimeiset tortillatäytteet. Koska tähteitä ei tällä kertaa ole, meille tarjoillaan toiseksi parasta, eli tonnikala-aurajuustoleipiä.
– Tonnikalan, ananaksen, aurajuuston ja ketsupin yhdistelmä hivelee makuhermoja, Jape lupaa.
Retrogrilli päihittää modernimmat kodinkoneet kuusinolla.
Tutkitusti tunnelmaa kohottava chiliriisi
Samin lähestymiskulma tehtävään poikkeaa hivenen toisista. Porvoon katkarapu-chiliriisi on tutkitusti toimiva resepti kotoisten konfliktitilanteiden purkamistilanteissa.
– Ajatus ruoasta rauhaneleenä syntyi itse asiassa tähän juttuun valmistautuessa. Aiemmin ei ollut moinen tullut edes mieleen. Mutta kappas, se toimi ja vaimo on tyytyväinen, Sami kertoo vieläkin hieman yllättyneenä.
Voimme siis todeta Savon XPressin olleen edesauttamassa ainakin yhden parisuhteen hyvinvointia. Ja Samin pitkällisen kokkausoperaation jälkeen voimme myös todeta, että resepti tosiaan toimii.
Toimituksen esimaisteluraati on syötyään valmis antamaan anteeksi kaikki kepposet, mihin Tirkkonen sitten on mahtanut syyllistyäkään.
Hienonnettu ruohosipuli tulee limekastikkeeseen.
Keittiössä oli aika ajoin urheilujuhlan tuntua.
Välihuili oli paikallan kokkauksen lomassa.
Tästä löytyvät ohjeet Willen tosimiehen perushöystölle, Japen lämppäreille ja Samin Porvoon katkarapu-chiliriisille.
Tosimiehen perushöystö
Sipuli
Paprika
Kesäkurpitsa
1 paketti nakkeja
Pussillinen makaroneja
Purkki punaista pestoa
1. Kuullota sipuli
2. Lisää pannulle pilkottu kesäkurpitsa ja paprika
3. Keitä makaronit (huom! Eri astiassa!)
4. Pese ja pilko nakit ja lisää pannulle kasvisten joukkoon
5. Kun makaronit ovat kypsiä, sekoita kasvis-nakkihöystö makaronien kanssa kattilassa
6. Lisää punainen pesto ja sekoita hyvin. Pesto tuo pikantin maun ja mikä parasta, punainen väri saattaa saada ruokailijat luulemaan, että olet käyttänyt terveellisiä täysjyvämakaroneja perusvalkoisten sijaan
Treffeillä tosimiehen perushöystö tarjoillaan kauniilla lautasilla.
Japen lämppärit
Leipää
Ketsuppi
Purkillinen tonnikalaa
Purkillinen ananasta
Sinihomejuustoa (muru)
Juustoraastetta
Ketsuppia
Valmistukseen tarvitset voileipägrillin (jos retromallia ei ole saatavilla, modernikin käy)
1. Voitele leivät ketsupilla
2. Lisää päälle tonnikala, ananas sekä ripottele päälle sinihomejuusto ja viimeistele komeus juustoraasteella
3. Työnnä leivät uuniin ja odota, että juusto muuttuu herkullisen kullankeltaisiksi ja nenään leijailee veden kielelle herahtava tuoksu
4. Ota leivät uunista, koristele halutessasi jollakin vihreällä tai punaisella, mitä nyt kaapista löytyy
5. Syö ja nauti
Lämppärit kauniisti aseteltuna puualustalle – antaa varmasti täydet pisteet.
Porvoon-katkarapu-chiliriisi
600 g katkarapuja
Valmista chiliriisi, mangosalsa ja limekastike.
Kokoa annokseksi
Chiliriisi
1 sipuli
1 punainen chilipalko
2 rkl voita
2 dl jasmiiniriisiä
4 dl vettä
2 rkl hummerifondia
1. Hienonna sipuli ja chili, josta on poistettu siemenet.
2. Kuullota voissa ja lisää riisi.
3. Lisää vesi ja fondi, kiehauta
4. Anna riisin hautua kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla.
Limekastike
2 limeä
3,3 dl kuohukermaa
½ tl kurkumaa
2 rkl hummerifondia
1 dl hienonnettua ruohosipulia
1. Pese limet, raasta niiden kuori ja purista mehu. Lisää kattilaan kerman joukkoon.
2. Lisää mausteet ja fondi.
3. Keitä kasaan kunnes kastike on sopivan paksua. Lisää lopuksi ruohosipuli.
Mangosalsa
1 kypsä mango
1 sipuli
1 punainen paprika
1 punainen chilipalko
2 limeä
sormisuolaa
1. Hienonna mango, sipuli ja chili, josta on poistettu siemenet.
2. Pese limet. Raasta kuori ja purista mehu.
3. Yhdistä kaikki aineet. Ripauta päälle suolaa.