Tervetuloa Kuopioon, toivottaa myös Siskotyttö torin laidalla.

Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin uusi johtaja KM Katariina Kummala on toiminut aiemmin Kemin kaupunginorkesterin intendenttinä, Oulu Sinfonian tuottajana sekä muusikkona ja musiikinopettajana. Kummala muutti Kuopioon alkuvuodesta ja lyhyessä ajassa hänestä on tullut aito kulttuurikuopiolainen.

Katariina Kummalasta tuli kaupunkiin maaliskuun alussa, ensimmäinen koti on vuokrakaksio Kuopion keskustassa. Mies ja 5-vuotias poika ovat hekin tulossa kesällä Oulusta Kuopioon. Alun perin ajatuksena oli muuttaa ulkomaille asti, mutta sattuma puuttui peliin.
– Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumalla on merkittävä rooli Kuopiossa ja niinpä se vain kirjaimellisesti imaisi minutkin Kuopioon. En ollut käynyt kaupungissa vuosikausiin, kunnes viime kesänä tulin Kuopioon Israel Galvánin flamencoesitystä katsomaan. Esitys oli osa Kuopio Tanssii ja soi -festivaalia.
– Olen harrastanut flamencoa itsekin ja käyn katsomassa flamencoesityksiä eri puolilla Eurooppaa, miksipä en näin lähelläkin. Esitys teki tietenkin vaikutuksen, mutta samalla katselin mieheni kanssa Kuopiota aivan uusin silmin. Kaupunkikulttuuri, metsäluonto, vesistöt, korkeuserot ja ystävälliset ihmiset. Näihin kaikkiin ehdimme vierailullamme ihastua, alun perin Posiolta kotoisin oleva Kummala muistelee.

Luvassa mielenkiintoinen syyskausi

Kummala oli jo aiemmin kuullut, että Musiikkikeskuksen pitkäaikainen johtaja Michael Claussen olisi lähiaikoina jäämässä eläkkeelle. Syksyllä hänen virkansa tuli hakuun ja Katariina Kummala tiesi, että virkaa piti ehdottomasti hakea. Ilo oli sitäkin suurempi, kun päätös valinnasta tuli. Kummala oli perehtynyt uuteen tehtävään tarkoin etukäteen ja tiesi mitä odottaa.
– Kuopion kaupunginorkesteri ja Oulu Sinfonia muistuttavat toisiaan. Molemmat ovat hyvin kansainvälisiä ja tehtäväkenttään kuuluu orkesteritoiminnan lisäksi myös talon omia toimintoja. Näin ollen tietty käsitys työn laadusta oli jo olemassa. Odotan innolla syksyä, jolloin Musiikkikeskuksen remontti valmistuu ja pääsemme uuden ylikapellimestari Jaakko Kuusiston ja muun, todella ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa toden teolla töihin käsiksi.
Tulevien kausien ohjelmistoja on jo suunniteltu ja luvassa on paljon mielenkiintoisia esityksiä.
– Tervetuloa syksyllä Musiikkikeskuksen tapahtumiin ja testaamaan muun muassa talon perusparannuksen yhteydessä uusitut konserttisalin penkit, Kummala vinkkaa.

Latautumista luonnossa

Katariina Kummala ei aio hautautua Musiikkikeskukselle, työn vastapainona on perheen lisäksi monia harrastuksia.
– Olen innoissani Kuopion huiman monipuolisista liikuntamahdollisuuksista ja minuun tulee kyllä törmäämään Puijon maastoissa ja muilla luontoreiteillä, kuten toki vesilläkin. Ja vaikka työni on vahvasti kulttuuriin sidottua, viihdyn sen parissa vapaa-ajallanikin. Teatteri- ja tanssiesitykset kaupunginteatterilla ja Sotkulla kiinnostavat, kuten myös muut keikat ja konsertit. Ne ovat myös hyvä tapa tutustua kuopiolaisiin, se on tehtävä, jonka suoritan mielelläni kesän aikana, Katariina Kummala lupaa hymy huulillaan.