Kuopiolaislähtöinen Erkka Mykkänen on tiennyt 10-vuotaasta asti haluavansa kirjailijaksi. Tänä vuonna ilmestynyt Something not good on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Kiinnostus kirjoittamiseen lähti lohikäärmerunosta, jonka Mykkänen kirjoitti äidinkielen tunnilla.
– Muistan vieläkin sen ilon, kun riimejä alkoi syntyä. Otin kirjoittamisen jo lapsena tosi vakavasti, kirjoitin esimerkiksi tarinaa vuorikiipeilijästä, hän muistelee.
Kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa opiskeleva Mykkänen on ehtinyt julkaista sekä runoja että novelleja. Hän oli myös Savonia-palkintoehdokkaana vuonna 2015 novellikokoelmallaan Kolme maailmanloppua ja palkittiin viime vuonna Martti Merenmaa -stipendillä. Stipendi myönnetään vuosittain alle 35-vuotiaalle pohjoissavolaiselle kirjailijalle, jolla on näyttöä kirjallisista kyvyistä.

Veikolla on kaikki periaatteessa hyvin

Lisää näyttöä tuli tänä vuonna, jolloin ilmestyi hänen ensimmäinen romaaninsa Something not good. Teos kertoo parikymppisestä Veikosta ja hänen aikuistumisen kasvukivuista. Veikon mukana kuljetaan niin Helsingissä, Aasiassa, Amerikassa kuin Pohjois-Savon mummolassakin. Idea tarinasta syntyi yllättäen Mykkäsen lomaillessa Goalla. Ensimmäinen versio romaanista valmistui parissa viikossa.
– Halusin kuvata Veikon elämää arkisten juttujen kautta. Yleensä kirjoissa on draamaa ja suuria tapahtumia, joten tuntui tuoreelta tavalta kuvata arkea suurten tunteiden ympärillä. Tavallista elämää, jossa pettymykset ovat vain mietoja. Pohdiskelin sitä, saako olla surullinen, vaikkei tapahtuisikaan mitään kovin ihmeellistä?

Kirja Kasmirista

Elokuussa ilmestyy Mykkäsen seuraava projekti, kirja laulaja Kasmirista. Teos on yhdistetty keittokirja ja elämäkerta, jossa ruoka ja keikkailu vuorottelevat.
– On ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan Kasmiriin ja päästä vaikka keikkapaikan takahuoneeseen. Kasmir on aiemmalta ammatiltaan kokki, joten ruoka on tärkeä osa hänen elämäänsä. Kirja esitteleekin kiinnostavasti sekä julkista ja yksityistä puolta.
Mykkänen tekee myös omaa podcastia kirjoittamisesta, johon hän muun muassa haastattelee toisia kirjailijoita.
– Aina sanotaan, että kirjailijaksi tullakseen pitää lukea ja kirjoittaa paljon. Olen sitä mieltä, että näiden lisäksi on tärkeää myös seurata toisten kirjailijoiden tapaa työskennellä. Siitä saa aina uusia ideoita itsellekin.
Tulevaisuudessa Mykkästä kiinnostaisikin kirjoittaa kirjoittamisaiheinen kirja. Myös fiktiota hän aikoo kirjoittaa lisää, tosin maltilliseen tahtiin.
– En halua kirjoittaa kirjaa joka vuosi. Uskon, että iän ja kokemusten karttuminen tekee hyvää kirjoittamiselle. Olen kyllä ajatellut, että Veikon pariin olisi mukava palata tulevaisuudessakin. Ehkä kirjoitan Veikosta lisää kerran vuosikymmenessä ja tarkistan, mitä hänelle kuuluu.