Kuvaustilanteessa Henriikka Hiltunen ohjaa kuvattavana olevaa kaikin tavoin millintarkasti.
Valokuvaaja Henriikka Hiltunen tietää, että jokaisesta ihmisestä voi saada kauniita kuvia.
Aivan Kuopion ydinkeskustassa on ulospäin hieman salaperäiseltä vaikuttava liiketila, jonka ikkunat sumennettu ja teipattu vaaleiksi. Sisällä avautuu suurikokoinen studiotila täynnään Henriikka Hiltusen ammatin kannalta tärkeintä elementtiä: luonnonvaloa. Hän on valokuvaaja, jolla on työssään kirkas tehtävä.
– Jokainen ihminen on kaunis. Minun tehtäväni on näyttää se heille.
Hiltunen on boudoir-kuvaaja eli hän ottaa aistikkaita ja esteettisiä valokuvia ihmisten kehoista. Kuvausaihe on niin herkkä, että jokaisen kuvattavan kanssa avainsanoja ovat aina turvallisuus ja luottamus.
– Boudoir-kuvauksessa ollaan alusvaatteissa tai jopa ilman vaatteita. Totta kai se on jännittävää. Luottamus on kaikista tärkein ja se syntyy kohtaamalla toinen ihminen, olemalla aidosti läsnä.
Hiltunen kertoo kuvanneensa satoja naisia. Sen perusteella hän sanoo tietävänsä, että jokaisesta ihmisestä saa kauniita kuvia.
– Kun näytän ottamiani kuvia, kuvattavat usein kysyvät, että saako heistäkin noin hyviä kuvia. Vastaan että totta kai saa, olen varma siitä. Minun tehtäväni on luoda kuvattavalle turvallinen olo ja tila. Kun päätät luottaa minuun, saan sinut hehkumaan kuvissa.
Henriikka Hiltusen tehtävä on luoda kuvattavalleen turvallinen tila, jossa hän voi olla oma itsensä.
Valokuva voi voimauttaa
Kuopiolaislähtöinen Henriikka Hiltunen perusti yrityksensä viisi vuotta sitten. Boudoir-kuvauselämysten ohella hän toteuttaa monenlaisia kuvausprojekteja muun muassa yrityksille. Ennen ammattia valokuvaus on ollut hänelle harrastus lapsesta lähtien, myös eräänlainen boudoir-kuvaus.
– En sitä osannut vielä sillä nimellä kutsua, mutta silloin kun minusta ja kavereistani alkoi tulla naisia, tilasimme yhdessä Ellokselta alusvaatteita, ja minä meikkasin kaverit sekä ohjasin heitä kameran edessä, että ole näin, tee näin. Se oli niin hauskaa, sellaista leikkiä. Nykyäänkin kaverit lähettelevät minulle niitä kuvia ja sanovat, että muistatko, olet aina ollut tuollainen.
Hiltunen ymmärsi varhain valokuvan voimauttavan vaikutuksen. Valokuvaus on hänelle keino lisätä lempeyttä maailmassa.
– Maailma on usein hirveän ankara. Jatkuvasti tykitetään, että olet vääränlainen. Se voi olla jokin isotädin ohimennen heittämä kommentti kymmenvuotiaalle, että hartiasi ovat liian lysyssä. Minä olen sen sijaan aina halunnut kuvillani näyttää, että sinä olet kaunis ja ihana, sillä kun itsensä näkee vähän lempeämmin, sisin vahvistuu.
Kuvauspäivä on juhlapäivä
Asiakkaita Henriikka Hiltusella on ympäri Suomea. Moni heistä on rohkaistunut ottamaan yhteyttä Henriikkaan tutustuttuaan ensin somessa hänen tapaansa työskennellä. Uuden projektin aluksi hän kertoo antavansa tehtäväksi etsiä sellaisia kuvia, joista kuvattava pitää, jotta hän voi aloittaa asiakkaan unelmien kuvien suunnittelun.
Kuvaustilanteessa Henriikka ohjaa ja neuvoo kuvattavana olevaa kaikin tavoin millintarkasti varpaista hiuskiehkuroihin. Hän ottaa täyden vastuun jokaisesta kuvasta, eikä kuvattavan tarvitse huolehtia mistään. Kuvauspäivä onkin oikeastaan juhlapäivä, johon kuuluu hemmottelua ja nautiskelua.
– Minä laitan hänen hiuksensa, sitten valitaan yhdessä vaatteet ja asusteet, ollaan fiiliksissä, musiikki soi, pöytä on koreana. Se on rakkauskylpy, johon dippaan kuvattavan. Olen sitä mieltä, että naisia ei hemmotella ja ylistetä tarpeeksi, mikä on ihmeellistä. Meidän on aika laittaa itsemme ykköseksi.
Kuva muistuttaa tärkeästä hetkestä
Itsensä arvostamisen oppiminen on saanut Henriikan huomaamaan, että elämä parantuu kaikilla osa-alueella.
– Jos arvostaa itseään, myös muut ympärillä voivat paremmin. Pointti on se, että minä olen tässä minun kehossani koko elämäni ja itsestä täytyy pitää huolta. Se on tärkeää, sillä minä olen tärkein. Kuvauselämys todella voi poistaa kehohäpeää ja nostaa itsetuntoa. Teen parhaani, jotta kuvattava tulee nähdyksi ja kuulluksi kuvauselämysmatkan aikana.
Kuvattava saa turvallisesti olla oma itsensä. Kun ei tarvitse esittää mitään, asiat asettuvat perspektiiviin. Siinä on myös yksi kuvan funktio: se on kristallisoituma hetkestä, jolloin kaikki on hyvin.
– Valokuvaus on hetkessä olemista, mutta samalla valokuva on myös ikuinen. Sen pariin voi palata milloin vain. Kuvien avulla pääsee myöhemminkin takaisin jumalatarhetkeen, jolloin kuvattavan naiseutta ja lumoavuutta ylistettiin ja juhlittiin.
Henriikka Hiltusen mukaan aiemmin boudoir-kuvia otettiin useammin lahjaksi jollekin toiselle. Asia on nykyään päinvastoin. Kuvat otetaan ensisijaisesti itseä varten.
– Kuvissa näkyy useimmiten jokin käännekohta elämässä, tuntu siitä, että nyt on minun vuoroni.
Jokainen kuvattava on kaunis.