Jo ensimmäisissä harjoituksissa tunnelma oli korkealla. Vasemmalta Kati Rissanen, Jamppa Kääriäinen, Maarit Poussa, Pauliina Hukkanen, Mikko Paananen, Sakari Kuosmanen ja Tarja Lipponen. Vaunun alla piileksi Arttu Berg.
Kesällä 2023 Rauhalahti Teatterissa nähtiin Ismo Apellin ohjaama remix-versio hulvattomasta Karavaanarit -musiikkikomediasta. Karavaanarialueen juhannusyöstä kertovassa tarinassa riitti vauhtia ja viihdyttäviä tilanteita. Ensi-iltansa näytelmä sai 29.kesäkuuta ja näytöksiä riitti aina elokuun lopulle asti.
Karavaanarit on Antti Heikkisen ja Ismo Apellin kirjoittama komediallinen musiikkinäytelmä, joka kertoo veikeästä juhannusyöstä karavaanarialueella. Näytelmä sai alun perin ensi-iltansa Koljonvirta Teatterissa 2016, jolloin siitä tuli Iisalmen Mansikkaniemen juhlakentän kaikkien aikojen menestyksekkäin näytelmä. Rauhalahdessa nähtiin päivitetty, niin sanotusti remix-versio.
Rooleissa nähtiin ensimmäisen version kirkkaimmat tähdet: Maarit Poussa, Kati Rissanen sekä Jamppa Kääriäinen ryyditettynä uusilla tähdillä: Sakari Kuosmanen, Pauliina Hukkanen, Mikko Paananen, Ilkka Pentti, Arttu Berg sekä Tarja Lipponen.
Totta toinen puoli
Näytelmää katsoessa tuli etenkin matkailuautoa tai -vaunua omistamattomille mieleen, että tuommoistako se meno ja meininki leirintäalueella oikeasti on. Ohjaaja-käsikirjoittaja Ismo Apell virnistää salaviekkaasti ja vastaa savolaisen tyhjentävästi.
– Karavaanarin sielu on omanlaisensa ja tien päällä viihtyvien ihmisten kohdatessa tunnetasot tiivistyvät. Karavaanarit ovat suoranaisia ryhmäytymisen ammattilaisia ja samanhenkinen porukka löytää aina toisensa. Mukaan mahtuu monenluonteista persoonaa, joskus kipunoi ja usein saattaa lempikin leimahtaa.
Oman sävynsä tapahtumien kulkuun antaa ajankuva. Näytelmässä temmelletään laman kynnyksellä tunnetusti vauhdikkaan 1980-luvun loppupuolella, jolloin kännykät ja internetit eivät vieneet ihmisten arvokasta kutemisaikaa.
– Näytelmän rekvisiitta tuo katsojille varmasti muistoja mieleen, sillä kalusto on autenttista tavaraa. Erkkola-invamopo on Pohjanmaalta vuosimallia -70, Volvo 240 DL on vuosimallia -88 ja Kainuusta löytyi hieno neliveto-Hiace, sekin vm. -88, Ismo naurahtaa.
Jamppa ja Saku tuntevat karavaanarielämän
Yhtä rooleista näyttelee Jamppa Kääriäinen, joka on vastannut jo kauan Koljonvirran leirintäalueen toiminnasta ja tutustunut samalla myös karavaanarien sosiaaliseen elämään.
– Kyllä tässä tuttua meininkiä on. Osa karavaanareistahan aitaa oman alueensa, ja kausipaikkalaiset ovat ihan oma lukunsa. Voisi sanoa, että Koljonvirta on kuin Rooma ja kausipaikkalaisten alue kuin Vatikaani. Ajoittain meininki saattaa olla melkein kuin kesäteatterissa, mutta tärkeintä on se, että samanhenkiset ihmiset ovat koolla. Karavaanarielämä vaatii tiettyjä ominaisuuksia, täytyy tykätä asua pienessä tilassa ja osata tulla juttuun muiden kanssa.
Myös Sakari Kuosmasella on omakohtaista kokemusta karavaanarielämästä.
– Perheellä oli aikoinaan asuntoauto ja kyynärvarressa tuntuvat vieläkin ne miljoonat kädenheilautukset vastaantuleville hengenheimolaisille. Tällaiset hyvin varustellut pikkukodit tien päällä on kyllä huikea harrastus. Erityisesti se lähdön tunnelma ja kaikki valmistelut. Sitä ihan odottaa, että kohta taas mennään. Itselleni asuntoauto oli lasten ollessa pieniä kätevämpi kuin pikkuauto, Saku muistelee ja toteaa kesäpestin Rauhalahti Teatterissa sopivan hänelle erinomaisesti.
– Kesätyöt ovat lähellä ja vapaapäivinä ehti myös kalaan.
Ismo Apell ja invamopo vuodelta 1970. Nyt nykäistään kesä käyntiin!
Päivitettyä puheenpartta
Karavaanarit-tarinassa yrittäjäpariskunta Rauski ja Elvi asuvat syrjäisellä viheralueella Maatalouden syvän ahdingon keskellä Rauski ja Elvi aloittavat maatilamatkailuyrityksen, Camping Dallasin, jonne saapuu juhannusta viettämään kaksi karavaanarijoukkoa. Nämä keskenään perin erilaiset porukat sotkeentuvat juhannusyönä sananmukaisesti toisiinsa, joten hauskoilta sekä haavoittavilta yhteentörmäyksiltä ja sattumilta ei voida välttyä. Näytelmän tarina on pääpiirteiltään sama kuin alkuperäisesityksessä, mutta muutoksiakin on tullut.
– Vaikka ei uskoisi, on maailma ehtinyt muuttua niin paljon, että viime vuosikymmenen alkupuolella toimineet jutut eivät kaikki enää oikein tehoa tässä ajassa. Tiettyjä päivityksiä piti tehdä kansankielisiin ilmaisuihin ja joihinkin erityisen ronskeihin kielikuviin. Tämä on tietenkin tehty hyvällä maulla, komiikasta ja huumorista tinkimättä, eikä stooria ole todellakaan steriloitu, Apell lupaa.
Hoikistunut selviytyjä
Oman erityispiirteensä Karavaanareiden valmistelutyöhön tuo se, että Turpatallin työryhmä on tehnyt työnsä varsin itsenäisesti, olihan ohjaaja Ismo Apell pitkän rupeaman Malesian rannikolla kisaamassa Nelosen Selviytyjät-tosi-tv-sarjassa. Sarja nähdään televisiossa elokuun lopulta alkaen.
– Seitsemän viikon poissaolo todisti minulle, että en ole korvaamaton. Palatessani täällä asiat olivat suorastaan paremmalla mallilla kuin jos itse olisin ollut paikalla. Niin Iisalmessa kuin Rauhalahdessakin lavasteet ja mainokset ovat valmiina kauteen, ja asiat ovat muutenkin paremmin kuin koskaan. Ehkä olisikin hyvä ratkaisu meikäläisen hilpaista autiolle saarelle aina silloin tällöin, niin asiat loksahtavat paikoilleen, Ismo kuittaa.
– Sijoituksista sun muista yksityiskohdista ei ole lupa kertoa, mutta kuten kuvasta näkyy, tipahti reissulla painoa yhdeksän kiloa. Kolme olen toki onnistunut jo taistelemaan takaisin. Sen voin paljastaa, että ajan kuluksi innostuin tekemään bambusta vaikka mitä. Sittenpähän näette mitä syntyi!