Elisa Nurmi täyttää laajan valikoiman maustehyllyä.
Kuopion Kauppahallin Ykkösherkun valikoimista löytyy tunnetusti juhlapyhien pitopöytiin laadukasta tarjottavaa. Juusto- ja muu herkkuvalikoima on laajentuneessa myymälässä saanut seurakseen erikoiskahvit, – teet ja mausteet sekä poro- ja karhunlihatuotteet. Pääsiäinen ja muut kevään juhlat inspiroivat herkkusuita kokeilemaan uusiakin makuja.
Maailmanluokan juustomakuja
Ykkösherkun valikoimissa on koko ajan toistasataa erilaista juustoa ja juhlapyhien aikaan määrä saattaa nousta jopa 150 lajikkeeseen asti. Reilusti lisää pituutta saaneessa tiskissä on tarjolla myös todellisia huippujuustoja. Joitakin näistä saa Suomessa vain Ykkösherkusta, Elisa Nurmi kertoo.
– Saksasta meille tulee muun muassa maailman 13.parhaana palkittu Saksan ykkösjuusto Baldauf 1862. Baldaufilta löytyy myös muita harvinaisuuksia, kuten maukas punaviinillä maustettu juusto. Espanjan parhaana ja juustojen MM-kisoissa sarjassaan palkittu Villarejon Manchego löytyy sekin tiskistämme. Kotimaisista juustoista mainittakoon Jukolan pääsiäisvalikoima, mistä löytyy muun muassa terva- ja vadelmacheddaria. Pohjoismaisen artesaanikilpailun vuonna 2016 voittanut aromikas kotimainen erikoisjuusto, täyteläisen yrttinen Herkkujuustolan Willi Wili puolestaan kätkee sisäänsä herkullisen villiyrttiraidan.
Jukolan juustojen seuraksi sopii vaikka vadelma- tai kerkkähyytelö.
Kahvit, teet ja maukkaat mausteet
Ykkösherkun jo ennestäänkin laajoja valikoimia täydentävät nyt myös erikoiskahvit, teet ja mausteseokset. Ykkösherkun omina nimikkokahveina löytyvät nyt valkosuklaa-amaretto, salted caramel, french vanilla, wiener toffee, irish coffee, konjakki tryffeli ja tiramisu.
– Myös Ykkösherkun teetä löytyy, ei sen seitsemää sorttia, vaan peräti kymmenen erilaista karpalo-mandariinista mustaherukkaan. On mustaa, vihreää ja valkoista teetä sekä yrttiteetä ja rooibosta, ja makuvaihtoehtoja sitäkin runsaammin. Ykkösherkulla on nyt myös omat mausteet ja dip-mix -jauheet, valikoimasta löytyy mm. pihvi- ja jauhelihamausteita sekä erilaisia pippuri- ja yrttiseoksia. Testausvinkki voisi olla vaikka uusi appelsiinipippurimme, Elisa Nurmi vinkkaa.
Ykkösherkun kahveissa on mistä valita.
Poroa, karhua ja kukkoa pitopöytään
Myös Ykkösherkun lihatiskille on tullut kiinnostavia uutuuksia. Poro on nyt etenkin hallissa vierailevien matkailijoiden suosikki.
– Poroa löytyy monessa muodossa. On grillimakkaraa, pyöryköitä, lapaa, paistia ja salamia sekä lihaisia herkkutikkuja vaikka välipalaksi. Todellisena erikoisuutena meiltä löytyy myös karhusalamia, joka sekin on osoittautunut todelliseksi hittituotteeksi. Tietenkin paikallisten herkkujen ystäville löytyvät myös lukuisia kertoja kalakukonleivonnan SM-kisoissa palkitut kukot. APT-nimisuojatut kukot on leivottu perinteisellä reseptillä ja maku on sen mukainen. Sopii loistavasti myös juhlapöytään, mikäli ei tule syödyksi jo ennen aikojaan, Ykkösherkun väki lupaa lopuksi.
Maistuisiko poro- tai karhusalami?