Yrittäjän on tärkeä huolehtia myös hyvinvoinnistaan. Jani Lankinen viihtyy muun muassa tenniskentällä.
Muhiiko mielessä ajatus yrittäjyydestä? Haaveiletko hypystä tuntemattomaan ja uusille urille? Aina ei tarvitse perustaa uutta yritystä, sillä moni toimiva yritys etsii jatkajaa. Jani Lankinen toteutti haaveensa yrityskaupoilla.
Ajatus yrittäjyydestä oli pyörinyt mielessä jo pitkään, mutta lopullinen päätös syntyi nopeasti. Jani Lankinen oli työskennellyt saman yrityksen palveluksessa jo pitkään, nuoruusaikojen kesätyöpaikasta lähtien. Muutama vuosi sitten hän huomasi, että takki alkoi tuntua tyhjältä. Tälle uralle oli jo annettu kaikki.
– Yrittäjyys on minulle luonteva tapa toimia, edellisessäkin työpaikassa työskentelin yrittäjähenkisesti ja sain hyviä eväitä jatkoon, Lankinen kertoo.
Kun hän lopulta elokuussa 2018 päätti irtisanoutua, jatkosuunnitelmaa ei kuitenkaan vielä ollut.
– Viikon verran lomailin ja sen jälkeen aloin tosissani miettiä, mitä teen seuraavaksi. Mielessäni oli pari omaa yritysideaa, joiden liiketoimintasuunnitelmia hahmottelin. Kolmas ajatus oli, että lähden kartoittamaan ikääntyviä yrittäjiä, joilla ei ole tiedossa jatkajaa.
Tetin kautta yrityskauppoihin
Lankinen kääntyi Savon Yrittäjien puoleen ja sai kuulla, että Kuopion Finteco LVIS Oy olisi mahdollisesti lähivuosina etsimässä uutta yrittäjää aiempien omistajien siirtyessä työelämästä pois. Finteco täytti Lankisen asettamat kriteerit ostokelpoisesta yrityksestä. Toimiala oli kiinnostava ja tulevaisuudenkin näkymät näyttivät vakailta ja kasvusuuntaisilta. Toisaalta päätös myös mietitytti, sillä talotekniikka-ala oli Lankiselle uusi ja kovasti kilpailtu toimiala.
– Syksyn 2018 aikana pääsin perehtymään itse ja asiantuntijoiden kanssa yrityksen tilanteeseen. Olin myös Fintecolla ”tetissä” syksyn aikana, jolloin tutustuin henkilökuntaan. Sen myötä varmuus kasvoi. Osaavalla henkilökunnalla oli vahva toimialatuntemus ja minä pystyin omalla osaamisellani tuomaan uuden vaihteen talous- ja yleishallintoon, myyntiin ja markkinointiin sekä sopimusneuvotteluihin.
Kaupat tehtiin joulukuussa 2018. Aiemmista omistajista Jari Viiliäinen oli vielä jonkin aikaa yrityksen arjessa mukana, joten tiedonvaihto sujui hallitusti.
Päätös ei kaduta
Lankinen kertoo, että päätöstä ei ole tarvinnut katua.
– Yllättävänkin vähän on öitä tarvinnut valvoa. Haasteita ja kehitettävää toki riittää, mutta niitähän juuri lähdin etsimään. Myös yritykselle muutos on ollut positiivinen. Liiketoiminta on kasvanut organisaation ja toimintatapojen kehittymisen myötä. Valmiita toki emme vielä ole. Itselleni hankalinta on oppia, että jokaista pientä asiaa ei ehdi, eikä pysty itse hoitamaan.
Koska Lankinen ei ennenkään tehnyt töitä kelloa vahdaten, ei yrittäjäksi siirtyminen ole muuttanut työpäiviä. Yrittäjyys tuo toki elämään tiettyä vapautta, mutta yrittäjän vapaus -termiä hän vierastaa.
– Yrittäjällä on mahdollisuus kokonaisuuden hallintaan. Kun siinä onnistuu, se tuottaa hyvän olon sekä ajallista että taloudellista vapautta. Vastaavasti, jos epäonnistuu, käy päinvastoin. Olennaista on tasapaino, että työtä ja vapaa-aikaa olisi sopivasti.
Haaveita kohti
Lankinen antaa kiitosta perheelleen tuesta elämänmuutoksen aikana. Kertaakaan kotona ei ole tarvinnut perustella yrityksen ostamista ja lapsetkin ovat olleet apuna muun muassa hyllyjen järjestämisessä.
– Vaimo on sanonut, että tyytyväisyys nykytilanteeseen näkyy olemuksessani. Ehkä olin aiemmin väsyneempi ja ärtyneempi, mikä kumpusi siitä, että takki tuntui tyhjältä.
Lankinen kannustaa muitakin tavoittelemaan ja tekemään asioita, joista haaveilee ja tykkää. Tyhmänrohkea ei toki kannata olla. Suuria valintoja on hyvä etukäteen miettiä ja pohtia.
– Vaikka itselläni muutokset tapahtuivat lopulta nopeasti, oli takana kuitenkin paljon pohdintaa. Tyylini on muutenkin edetä järjellä, ei tunteella. Harkintaa pitää olla, mutta sitten kun tuntuu siltä, että päätös on oikea, niin täytyy mennä vaan, hän pohtii.
Janin vinkit yrityksen ostoon:
● Yrityksiä on myynnissä niin julkisesti kuin hiljaisesti. Kartoita tilanne kiinnostavien toimialojen ja yritysten osalta. Lisätietoa saat yrittäjäjärjestöiltä ja yritysmyyjiltä.
● Perehdy tarkasti yrityksiin, jotka vaikuttavat kiinnostavilta. Haali ympärille osaajien joukko, jotka osaavat tutkia niitä osa-alueita, jotka ovat itsellesi vieraita. Muutenkin omia ajatuksia kannattaa peilata toisten linssien läpi.
● Tee/teetä due diligence eli yrityksen arvonmääritys taloudellisen ja juridisen neuvonantajan kanssa. Kartoita riskit ja tulevaisuuden näkymät.
● Onko kyseessä liiketoiminnan ostaminen vai osakekauppa? Perehdy siihen, miten ne eroavat toisistaan.
● Tutustu yrityksen käytännön toimintaan. Jututa työntekijöitä.
● Harkitse. Jos kaikki näyttää hyvältä ja päätös oikealta, anna mennä!