Hiphopissa on parasta se, että voi tanssia omalla tyylillä, rennosti ja niin kuin osaa. Ei haittaa, jos liikkeet eivät mene ihan oikein, Aava, Jessica ja Janika kertovat.

Hyvä yhteishenki, yhdessä tekeminen ja mahdollisuus olla oma itsensä ovat hiphopin kulmakiviä. Urban Moves Kuopio ry opastaa kaikenikäiset katutanssin saloihin.

New Yorkin Bronxista lähtöisin oleva hiphop soveltuu hyvin savolaiseen elämänmenoon. Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja erilaisuuden kunnioittaminen kuuluvat hiphoppiin. Tanssin lisäksi kulttuuri näkyy myös asenteessa, tyylissä ja olemuksessa.
Kuopiolainen Urban Moves perustettiin vuonna 2009. Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys tekee katutanssia tunnetuksi, pyörittää viikkotunteja niin lapsille kuin aikuisille sekä järjestää näytöksiä, kursseja ja esiintymisiä.
– Tanssitunteja on viikossa kuusi ja ne pidetään Alavan palvelutalolla sekä Kallaveden lukiolla. Omat tunnit löytyy niin aloittelijoille kuin kehittyneemmille tanssijoille. Myös lapsille on oma ryhmänsä ja kysyntää olisi enemmänkin. Kiinnostus katutanssiin tuntuu olevan taas kasvussa, yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Karttunen kertoo.

Oma tyyli löytyy tunneilta

Karttunen sekä tanssii itse että toimii tanssinopettajana. Oma ura katutanssin parissa alkoi noin 10-vuotiaana Kurolanlahden nuorisoseurantalolta.
– Siellä järjestettiin breakdance-kurssi ja se tuntui heti omalta tavalta liikkua. Lapsena ja nuorena harrastusmahdollisuudet olivat kuitenkin vähäiset, joten imin vaikutteita musiikkivideoilta. Esimerkiksi Michael Jacksonin videolta opettelin heti liikkeet, Karttunen muistelee.
Nyt tanssinopettamisesta on tulossa hänelle ammatti. Katutanssissa häntä viehättää eri tyylilajien kirjo ja oman ilmaisun vapaus.
– Hiphopissa on tärkeää oman tyylin ja ilmaisun löytäminen. Toisaalta katutanssin juuret ovat yhdessä tanssimisessa, keskinäisessä kilpailussakin, mutta se perustuu aina hyvään yhteishenkeen ja siihen, että jokainen saa olla oma itsensä. Ollaan yhtä, mutta kuitenkin erilaisia. Se on sellaista hyvän mielen itsevarmuutta, Karttunen miettii.
Katutanssista kiinnostuneet löytävät lisätietoa osoitteesta www.urbanmoves.fi. Sieltä löytyy ajankohtaista tietoa tunneista ja tapahtumista. Yhdistys löytyy myös Facebookista ja Intagramista nimellä Urban Moves Kuopio.