Haapaniemen Havaintotila on mielenkiintoinen kohde aivan vanhan viitostien varrella. Joulun aikaan tilalla seikkailee myös Tallitonttu Iivartti.

Yksi Siilinjärven mielenkiintoisista luontokohteista on vanha Haapamäen Havaintotila, jonka toimintaa pyörittää Minitar Oy. Yrityksellä on kokous- ja juhlatila 40 – 50 henkilölle, pitopalvelu ja savusauna. Tilalta löytyy hevosia, ja talvella järjestetäänkin rekiajeluita ja joulunaikaan lapsille ja lapsenmielisille soveltuva Tallitonttu Iivartin jouluretki koiravaljakkoajeluineen.
– Ympäröivässä metsässä kulkee luontopolkuja ja tilan yhteydessä on kaksi tulipaikkaa. Lisäksi Tavilammella on yleisessä käytössä oleva laavu. Voimmekin rakentaa räätälöidysti yrityksille ja ryhmille erilaisia työhyvinvointipäiviä, juhlia ja muita tapahtumakokonaisuuksia, Minna Kaasalainen kertoo.
Kaasalainen valmistaa lähiruokatarjoilut niin tilalle kuin muihinkin kohteisiin.
– Erikoisuutemme on eräruokailujen järjestäminen. Voimme tulla minne tahansa ruoanlaittoon.

Kekkosen sauna ja erikoisia puulajeja

Haapamäellä on mielenkiintoinen historia. Tila ostettiin 30-luvulla Metsäkeskuksen omistukseen. Sodan jälkeen siellä muun muassa järjestettiin sotaveteraaneille työelämään sopeuttamista, josta muistona rinteellä humisee edelleen veteraanien istuttama ns. sotaveteraanikuusikko. Mika Tossavainen kertoo, että myöhemmin tilalle istutettiin puustoa tutkimuksia varten.
– Metsästä löytyy paljon erilaisia puulajeja ja esimerkiksi kloonatuilla koivuilla istutettu taimikko. Kaikkiaan erilaisia koealoja on ympäristössä 127.
Vaiherikkaaseen historiaan kuuluu myös muun muassa Urho Kekkosen vierailu. Presidentin vierailun muistona metsässä kasvaa hänen istuttamansa kuusi ja sauna tunnetaan Kekkosen saunana.
– Metsäkeskuksen yhtiöittämisen myötä tila myytiin ja on nykyään Siilinjärven kunnan omistuksessa. Me olemme pyörittäneet toimintaa neljä ja puoli vuotta vuokralaisena, Kaasalainen ja Tossavainen kertovat.
Monelle paikallisellekin tilan olemassaolo tulee yllätyksenä, vaikka se sijaitsee lähellä Vuorelaa ja Toivalaa, vanhan viitostien varrella. Paikka onkin jo mielenkiintoisen historiansa ja ainutlaatuisen ympäristönsä vuoksi elämys, johon kannattaa tutustua.