Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Juha Heikkinen aloitti työnsä syyskuussa historiallisessa tilanteessa. Vaikka olosuhteet ovat olleet haastavia, haluaa Heikkinen muistuttaa, että monet asiat ovat meillä edelleen hyvin.
Koronaepidemia on vaikuttanut työttömyyteen vaihtelevasti. Akuutti kriisi keväällä aiheutti piikin työttömien ja lomautettujen tilastoissa, erityisesti nuorten osalta, mutta kesällä ja syksyllä työttömyys lähti sulamaan. Nyt lukemat ovat jälleen nousussa.
– Tyypillinen kausivaihtelu pätee edelleen, kesää kohti työttömyys alkaa taas laskea. Toki korona kuitenkin heikentää työllisyyttä. Aiemmin olemme pystyneet ohjaamaan työvoimaa tehokkaasti eteenpäin uusiin tehtäviin. Nyt on havaittavissa, että monet lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi ja toisaalta virta pitkäaikaistyöttömyyteen on kasvussa.
Kuopion seudun työllisyystilanteen Heikkinen näkee nyt ja jatkossa kohtuullisen hyvänä.
– Monia isoja kasvukeskuksia korona on koetellut meitä pahemmin. Alueeltamme löytyy perusteollisuutta, mikä vetää tällä hetkellä hyvin. Ja mikäli konkursseja ja hetkellistä työttömyyden kasvua tulee, on hyvä muistaa, että kilpailu työvoimasta alkaa heti kun talouden kasvu lähtee uudestaan käyntiin.
Pitkäaikaistyöttömyydelle stoppi vahvalla alulla
Tilastojen valossa pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on kuitenkin huolestuttava kehityssuunta. Mitä pitempään työttömyys jatkuu, sitä vaikeampaa työmarkkinoille palaaminen on. Tähän haasteeseen ollaan vastaamassa niin Pohjois-Savossa kuin valtakunnallisesti.
– Pohjoismainen työllisyyden hoitomalli painottaa vahvaa alkua ja aktiivista yhteydenpitoa asiakkaaseen heti työttömyyden alusta alkaen. Tähän meilläkin paneudutaan kuluvana vuotena. Ensimmäisen kuuden työttömyyskuukauden aikana työttömään tullaan olemaan yhteydessä kuusi kertaa. Tavoitteena on selvittää laajemmin työnhakijoiden osaamista, pelkkä edellisen tehtävän nimike ei enää riitä. Näin myös asiantuntijoiden vastuu konkreettisten jatkopolkujen rakentamisesta kasvaa.
On syytä muistaa, että TE-toimiston työnhakijoissa on työttömien lisäksi myös suuri määrä työssä olevia asiakkaita. Suuri työnhakijareservi mahdollistaa rekrytoivien yritysten auttamisen mahdollisimman tehokkaasti.
Johtaja luo mahdollisuudet työhön
Uudessa tehtävässä aloittaminen keskellä etätyösuositusta on tuonut Juha Heikkisen ensimmäisiin kuukausiin oman lisämausteensa.
– Monet tuntevat minut vasta Teams-palaverien kautta. Ja etäpalaverien jälkeen jää helposti epäilyksen siemen, olemmeko ymmärtäneet asiat samalla tavalla. Tämä on varmasti tuttua monesta organisaatiosta.
Heikkinen toivoo pystyvänsä johtajana auttamaan henkilökuntaa siinä, että jokainen löytää oman mielekkään roolinsa muutostenkin keskellä.
– Koen itse olevani henkilöstöjohtaja: johdan henkilöitä, en asioita. Toivon myös, että minut nähdään johtajana, joka tukee ja mahdollistaa työntekemisen. Antaa aikaa ja rauhan työlle.
Mailapelit sydäntä lähellä
Nykyisin Puutosmäessä asuva Heikkinen on syntynyt Helsingissä, mutta tuli ensimmäistä kertaa Kuopioon jo 1980-luvun lopulla opiskelemaan. Monipuoliseen uraan on mahtunut muun muassa elinkeinojohtajan pesti Kajaanissa ja Työterveyslaitoksen johtajan tehtävät Kuopiossa. Viimeisimmäksi hän työskenteli Pohjois-Savon ELY-keskuksessa yritysasiantuntijana.
– Monipuolisesta työ- ja johtajakokemuksesta on aina hyötyä, mutta tässä tehtävässä se erityisesti korostuu. On hyvä olla kokemusta eri toimialoilta.
Vapaa-aikaa Heikkinen viettää puolisonsa ja 10-vuotiaan lapsensa kanssa. Harrastuksista mailapelit ovat sydäntä lähellä.
– Jääkiekkoa olen pelannut lapsesta asti ja edelleen pari kertaa viikossa puulaakijoukkueessa. Myös tennis ja squash kuuluvat harrastuksiini. Muotilaji padeliakin olen kokeillut, mutta en vielä hurahtanut. Nyt on hyvä harrastaa näitä perinteisiä lajeja, kun vuoroja on tarjolla, Heikkinen vitsailee.