Haaveissa oma yritys? TE-toimiston aloittavan yrittäjän palveluista löytyvät neuvot yritysuran alkuun.

Kiinnostaako yrittäjyys tai muhiiko mielessäsi hyvä yritysidea? Pohjois-Savon TE-palvelut tarjoaa tukea ja neuvontaa yrittäjyyden ensiaskeliin.

Yritystä perustavan tai yrittäjyyttä harkitsevan kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimiston aloittavan yrittäjän palveluihin.
– Yhteydenottoon ei tarvita valmista liiketoimintasuunnitelmaa, vaan ensikontaktin voi ottaa jo silloin kun ajatus on vielä idullaan, asiantuntija Jaana Korhonen kertoo.
Ennen yrityksen perustamista ajatustyöhön ja huolelliseen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Keskustelu asiantuntijan kanssa auttaa selkeyttämään ajatuksia ja herättää miettimään sellaisiakin asioita, joita ei ehkä ole osannut vielä ottaa huomioon.
– Ohjaamme tarvittaessa aloittavan yrittäjän yritysinfoihin, yrittäjyyskoulutukseen tai uusyrityskeskuksen palveluiden piiriin.
Pohjois-Savon TE-palvelut Messissä, kauppakeskus Apajassa, järjestetään yrittäjyysinfoja kuukausittain. Infosta saa hyvän ensitiedon yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. Mikäli kokemusta yritystoiminnasta ei ole, on yrittäjyyskoulutus usein tarpeen. Pohjois-Savon TE-toimiston järjestämiä verkkokoulutuksia järjestetään vuosittain noin kahdeksan kertaa ja koulutus kestää noin 25 – 30 päivää. Lisäksi koulutuksia järjestetään iltamonimuotokoulutuksina pari kertaa vuodessa Kuopiossa sekä muilla paikkakunnilla.

Starttiraha turvaa toimeentuloa

Starttiraha on aloittelevalle yrittäjälle myönnettävä tuki yritystoiminnan alkuvaiheessa.
– Se on harkinnanvarainen tuki ja tarkoitettu yrittäjän jokapäiväisen elämän kuluihin, ennen kuin yritystoiminnan tulorahoitus kunnolla käynnistyy. Asiantuntija Tapio Hirvelä kertoo, että starttirahahakemuksen voi tehdä verkossa.
– Starttiraha myönnetään, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Yritystoiminnan tulee olla kannattavaa ja kokoaikaista liiketoimintaa. Yrittäjältä vaaditaan paitsi alan osaamista myös yrittäjyyskokemusta tai -koulutus. Hakemuksen liitteiksi tarvitaan kannattavuuslaskelmat, liiketoimintasuunnitelma ja mahdolliset lainatarjoukset. Starttirahaa voi hakea niin työtön kuin työelämästä tai opiskeluista yrittäjäksi siirtyvä.
Starttiraha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi. Mikäli tarvetta ilmenee, rahalle voi hakea toiset kuusi kuukautta jatkoaikaa.
– Starttirahaa voi hakea myös sivutoimisen liiketoiminnan muuttamiseen kokopäiväiseksi.

Monia teitä yrittäjäksi

Kynnys yrittäjäksi ryhtymisessä voi monella olla kova. Liikeidean kannattavuuden lisäksi myös omat voimavarat kannattaa ottaa huomioon. Korhonen ja Hirvelä kehottavatkin rohkeasti ottamaan yhteyttä heihin erilaisten vaihtoehtojen selvittämiseksi jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Esimerkiksi niin sanottu kevytyrittäjyys, jossa laskutus hoidetaan osuuskunnan kautta voi olla hyvä vaihtoehto kokeilla yrittäjyyttä. Myös työttömän kynnystä yrityksen perustamiseen on madallettu. Vuoden alusta alkaen työttömän on ollut mahdollista aloittaa yritystoiminta myös työttömyysturvalla. Etuutta on mahdollista saada neljä kuukautta.
– Yrittäjäksi on monta tietä, ja kannattaa muistaa, ettei se myöskään aina ole loppuelämän ratkaisu. Työura koostuu yhä useammin monesta eri urasta, TE-toimistosta muistutetaan.

 

 

Asiantuntijat Jaana Korhonen ja Tapio Hirvelä opastavat yrittäjyyden ensiaskelmilla.

p

Pohjois-Savon
TE-Palvelut
Aloittavan yrittäjän palvelut
Asiantuntija Jaana Korhonen
puh. 0295 043 601
jaana.korhonen@te-toimisto.fi
Asiantuntija Tapio Hirvelä
puh. 0295 043 551
tapio.hirvela@te-toimisto.fi
www.te-palvelut.fi /pohjois-savo