Valikko Sulje

AITOSAVOLAINEN BILEBÄNDI

Mäyräkoira rennosti tauolla treenikämpällä. Ylärivissä vasemmalta Jussi Käki, Jukka Kajan, Pete Airaksinen ja Antti Airaksinen. Eturivissä Tuija Kokotti-Airaksinen ja Anniina Pitkänen.

Kun bändin nimi on Mäyräkoira, voi ounastella hyvää fiilistä ja iloista ilmettä menoiltaan. Kuopiolainen bilebändi on suosittu yritysjuhlien ja yksityistilaisuuksien esiintyjä. Mäyräkoira saa porukat parketille, kunhan tilaa ja sähköä vain riittää

Jukka Kajan perusti Mäyräkoira-bändin vuonna 2005 yhdessä Pekka Kärkkäisen ja Ari Korkalaisen kanssa. Kokoonpanon nimi syntyi aitosavolaisella Ponsse-menetelmällä. Korkalaisen Vertti-mäyräkoira antoi ideaan puolet ja toinen puoli on tietysti bilemeininkiä yllyttävä kannettava olutpakkaus.

– Tässä on viittaus myös biisien määrään keikoillamme. Pulloja on pakkauksessa tusinan verran, ja niinpä mekin soitamme ”kakstoesta biisiä persetti”. Iskulause yhteenkirjoitettuna, bändiläiset täsmentävät naurunremakan säestyksellä.

Laatutyötä ladossa ja lukaalissa

Vuosien varrella yhtyeen kokoonpano on muodostunut lätkäjoukkuetta muistuttavaksi, eli viisi plus yksi. Jukka Kajan soittaa rumpuja, Pete Airaksinen kitaraa, Tuija Kokotti-Airaksinen laulaa, Jussi Käki soittaa bassoa, Anniina Pitkänen koskettimia ja taustalaulaa, Antti Airaksinen vastaa miksauksesta ja äänenpaineista. Jokaisella on oma vastuualueensa, joten keikoilla ja niiden valmisteluissa ei tarvitse arpoa eikä vatuloida.

– Keikat teemme aina kulloiseenkin tilaan sopivalla äänentoistokalustolla. Oma miksaaja vastaa siitä, että soundit ovat kohdallaan. Hyvä soundi ei meillä tarkoita kovaa volyymia, vaan laulun ja instrumenttien erottuvuutta ja hyvää kokonaisbalanssia. Tässäkin asiassa hyvä ennakkosuunnittelu auttaa ja keikkapaikalla ollaan aina hyvissä ajoin. Laitteiston pystytykseen ja ennen kaikkea soundcheckiin on oltava riittävästi aikaa, miksaaja Antti kertoo.

– Nämä asiat kannattaa aina sopia etukäteen myös asiakkaan kanssa. Näin bändin valmistelevat toimet eivät osu vaikkapa hääkeikalla muun ohjelman kanssa samaan aikaan. Jos mahdollista, lähiseudun keikoilla laitteisto tuodaan paikalle ja kasataan jo edellispäivänä.

Mäyräkoira on tottunut soittamaan sisällä ja ulkona, rekan lavalla tai parketin laidalla.

Musiikkia moneen makuun

Mäyräkoira soittaa monipuolista menomusiikkia ja setit koostuvat toimiviksi havaituista biiseistä. Keikan yleisölle sopivat biisit, omat mieltymykset ja solistin ääniala määrittävät osaltaan kunkin keikan kappaleet.

– Ihan matalimpiin mörinöihin en pysty, mutta muutoin skaala on kyllä aika laaja. Minun äänialani toki huomioidaan biisivalinnoissa, mutta kaikista tärkeintä on sittenkin kappaleen sopivuus tunnelman rakentamiseen. Setissä on oltava sopiva sekoitus kaikille tuttuja hittejä ja vauhdikasta bilemusaa, mutta myös lajinsa tunnelmallista ja hitaampaakin materiaalia. Keikassa on oma draaman kaarensa ja meidän tehtävämme on ohjailla tunnelmien kehittymistä siihen suuntaan, että kaikilla on viimeistään lopuksi hyvä fiilis, Tuija Kokotti-Airaksinen linjaa.

– Yksityistilaisuuksissa, erityisesti häissä, myös toivotaan kappaleita. Joskus tällainen toivebiisi jää settiin jatkossakin soitettavaksi, toisinaan kyseessä on räätälöity kertaesitys. Kun repertuaarissa on 70-80 biisiä, mahtuu joukkoon niin omia lempikappaleita kuin myös yleisön kestosuosikkeja. Tällä tavalla muodostuvat setit, joita on kiva niin soittaa kuin kuunnellakin, kitaristi Pete Airaksinen lisää.

Hyvä keikka on parasta markkinointia

Yritysjuhlat, häät ja muut yksityistilaisuudet ovat selkeässä enemmistössä Mäyräkoiran keikkakalenterissa. Tähän on useita syitä. Bändissä on viisi soittajaa ja kalusto on riittävä isompaankin saliin, joten kovin hyvin se ei pikkupubin lavalle mahdu. Isolla bändillä, joka hoitaa keikat aina omalla isolla PA:lla, kertyy kustannuksia enemmän kuin vaikkapa akustisella duolla. Tämä karsii osaltaan monta potentiaalista baaria pois keikkalistalta.

Mäyräkoiran isompi kattaus sopii hyvin yritystilaisuuksiin. Niiden suhteen markkinointikin sujuu luonnonmenetelmällä, sillä onnistunut keikka on parasta PR:ää. Usein juhlakansan joukossa on heitä, jotka löytävät bändin oman firmansa juhliin esiintymään ollessaan toisen yrityksen vieraana.

– Tavallisella baarikeikalla tämä on harvinaisempaa. Ainakaan niin, että illan aikana alustavasti sovittu keikka myös varmistuisi, kun arki taas kirkastaa ajatukset, bändiläiset paljastavat.

Ihannekeikan arvoa ei mitata rahassa

Pitkän linjan muusikoilta on syytä kysyä, millainen on ihannekeikka. Ratkaiseeko raha vai rakkaus lajiin?

– Keikkaliksa on tietenkin tärkeä elementti, mutta sittenkin pelkkä bonus tässä laskelmassa. Mikään raha ei korvaa sitä fiilistä, kun yleisö viihtyy ja myös meillä itsellämme on hauskaa, soitto sujuu ja tekniikka pelaa. Ihannekeikalla porukka lähtee mukaan heti alusta eikä vasta kolmannen setin puolivälissä kyselläkseen sitten ”joko työ nyt lopettija?”, bändi linjaa.

Hyvän keikan eteen ollaan valmiita tekemään myös töitä. Kun kansan saa liikkeelle antaa se lisäannoksen virtaa myös bändille.

– Tässä ollaan asiakaspalvelutehtävissä mitä suurimmassa määrin ja keikoilla kaikki meistä laittavat peliin koko osaamisensa. Jokainen keikka on yhtä tärkeä, oltiin sitten Rukalla tai Rautalammilla, pikkuporukan bileissä tai suurissa juhlissa, Mäyräkoiran soittajat tiivistävät toimintansa ytimen.