Kunnon välineillä ulkomaalaus on mukavaa puuhaa, Juha Martikainen ja Kirsi Sepponen tietävät.
Ulkoseinien huoltomaalaus tai värin vaihto onnistuvat parhaiten, kun puupinta on kuivimmillaan loppukeväästä ja alkukesästä.
Huoltomaalauksen tarpeessa olevan julkisivun tunnistaa haalistuneesta väristä tai lohkeilleesta maalipinnasta.- Talon huoltomaalausväli on yleensä sellaiset 12-15 vuotta, Tikkurilan asiantuntija Kirsi Sepponen arvioi.
Kaikkia seiniä ei välttämättä ole tarpeen maalata. Jos maalipinta on muuten ehjä, pelkällä pesullakin saa värit kirkkaammiksi.
– Seinät olisi hyvä pestä muutaman vuoden välein. Kun pölyn ja muut epäpuhtaudet pesee pois säännöllisesti, kasvustoa ei pääse syntymään maalipintaan, kertoo Kuopion RTV:n myymäläpäällikkö Juha Martikainen.
Kunnon pohjatöiden päälle kelpaa maalata
Maalausprosessin ensimmäinen vaihe on seinien pesu ja huuhtelu. Tarvittaessa käytetään vahvempaa pesuainetta, jos seinään on tullut kasvustoa. Liian kovalla paineella vettä ei pidä seinille ampua, muuten laudoitus kastuu läpikotaisin.
Seuraavaksi irtonainen aines poistetaan seinästä harjaamalla tai raappaamalla. Parhaiten tähän vaiheeseen sopivat työkaluiksi teräsharja ja maalikaavin. Reiät tai lohkeamat täytetään tasoiteaineella. Kun irtoaines on raapattu, ei muuta kuin maalia päälle. Ensin pohjamaalataan paljaat puupinnat. Sen jälkeen seinä pinta-maalataan kauttaaltaan ylhäältä alaspäin edeten. Ulkomaalaukseen on viisainta käyttää nykyaikaisia vesiohenteisia ulkomaaleja, asiantuntijat suosittelevat.
– Jos ensimmäisen maalauskerran jälkeen näyttää hyvältä, kertakin riittää. Väriä vaihtaessa maalaus pitää tehdä yleensä kahdesti. Sateella tai suoralla auringonpaisteella ei pidä maalata, sillä maali kuivuu liian nopeasti. Maalaaminen kannattaa aloittaa aamulla varjoisalta seinältä.
– Aurinko edellä ja maalaaja perässä. Näin maali tarttuu varmasti kunnolla seinään, Martikainen opastaa.
Harmaan sävyjen valtakausi on tullut päätökseensä ja värejä käytetään rohkeammin myös uudismaalauksessa, kertoo Tikkurilan asiantuntija Kirsi Sepponen.
Sivellintä pitää käyttää tosissaan
Uudismaalaukseen pätevät samat säännöt sillä erotuksella, että ennen pohjamaalia puupintaan laitetaan suojaava pohjustusaine. Martikaisen mukaan uudismaalaus kannattaa toteuttaa kahdessa eri vaiheessa.
– Urakkaa helpottaa, jos paneelit voi etukäteen pohjustaa ja pohjamaalata. Pintamaali vedetään sitten valmiiseen seinään.
Maalasipa kokonaan uutta seinää tai vanhan päälle, maalia pitää käyttää runsaasti niin että sitä on varmasti joka paikassa.
– Maali hierretään lautaan topakasti. Se voi vähän ranteisiin ottaa, mutta tässä vaiheessa ei kannata enää säästellä, Sepponen neuvoo.
Värin valinta
Värivaihtoehtoja ja -sävyjä on lähes loputtomasti. Kaupunkialueella runsaudenpulan lievittäminen aloitetaan tarkistamalla kaupungin rakennusjärjestyksestä sallitut värit. Siitä vaihtoehtoja voi karsia miettimällä talon tyyliä ja arkkitehtuuria sekä kokonaismiljöötä pihoineen ja naapuritaloineen.
– Meiltä löytyy monen aikakauden värejä, myös perinnevärejä, jos haluaa tavoitella alkuperäistä sävyä vaikka 1950-luvulta, Sepponen vinkkaa.
– Ennen lopullista päätöstä kannattaa ottaa pikkupurkit paria-kolmea eri sävyä ja kokeilla koemaalamalla, miltä väri näyttää seinäpinnalla luonnonvalossa, Martikainen neuvoo.
Kaikki välineet onnistuneeseen maalaukseen RTV:ltä
Parhaimmillaan talon maalaus on mukavaa koko perheen kesähommaa. Kuten kaikessa tekemisessä, myös maalaamisessa tärkeintä on oikeat työvälineet. Silloin työ käy paitsi sutjakammin myös turvallisemmin.
– Siveltimistä, raapoista ja roiskesuojauksesta ei kannata tinkiä. Meiltä saa tietenkin myös markkinoiden laadukkaimmat ja kestävimmät maalit menekkilaskelmineen, eli kaiken mitä onnistuneeseen lopputulokseen tarvitsee, Juha Martikainen lupaa.
RTV-Yhtymä Oy:n omat Fasad-ulkomaalit täyttävät korkeat laatuvaatimukset ja antavat puutalolle erinomaisen pitkäaikaisen suojan sekä kauniin ulkonäön, kertoo Tiia Kiiskinen.