Valikko Sulje

Saken reseptivinkeillä järvikalasta maittavia annoksia

Särkipuikot

Tähän ohjeeseen sopivat esimerkiksi pienet lahnat, pasurit ja säyneet. Fileeraa ne ja poista kylkiruodot ja nahka. Leikkaa fileet pituussuunnassa kolmeen osaan, siten että fileen selkäpuolen lihasruodot katkeavat. Sekoita mausteet kalasuikaleiden joukkoon. Anna maustua vähintään puoli tuntia. Kaada joukkoon vehnäjauho ja sekoita. Kaada joukkoon rikkivatkattu muna kalapalojen joukkoon varovasti käännellen. Kaada korppu-maissimurska-sekoitusta kulhoon kalapalojen päälle sitä mukaa kun nostelet niitä pannulle.

• 400 g särkikalafilettä (3 – 7 kalaa) suikaleina
• 3 kuivattua kaffirlimetin lehteä murskattuna
• 1 valkosipulin kynsi silputtuna hienoksi
• ½ limetin kuori raastettuna
• ½ limetin mehu
• 1 rkl kurkumaa
• suolaa

Leivitykseen
• 1 dl vehnäjauhoa
• 1 muna
• ½ dl korppujauhoa
• ½ dl murskattuja maissihiutaleita

Kastike
• 100 g majoneesia
• ½ limetin mehu
• 1 limetin kuori raastettuna
• 1 tl sokeria

Paista palat pienissä erissä pannulla öljyssä kullanruskeaksi. Käytä 3/4 tehoa etteivät puikot pääse palamaan. Tarjoile kukkakaalimuhennoksen, paistettujen kesäkasvisten ja limemajoneesin kera.

Rantamuikut (paistetut salakat)

Perkaa salakat: leikkaa pää pois ja vatsaontelo auki saksilla ja poista sisukset. Huuhtele kalat korkeareunaisessa astiassa runsaassa vedessä pyörittäen. Suomustaminen ei ole tarpeen. Valuta vesi pois ja suolaa kalat. Laita jauhoseos ja peratut kalat pieneen muovipussiin. Pyörittele kalat huolellisesti jauhoissa. Perinteisesti käytetään ruisjauhoa. Vaihtelua kaipaava voi kokeilla rohkeasti erilaisia jauhoja ja karkeampiakin viljatuotteita, joiden avulla saa varioitua rakennetta ja makua.

• 20 – 30 salakkaa
• 3 – 5 tl suolaa

Leivitykseen
• 1 dl karkeaa ruisjauhoa
• ½ dl korppujauhoa

Paistamiseen
• reilusti öljyä pannuun
• 2 rkl voita

Paiston loppuvaiheessa
Asettele kalat pannulle säteittäin pyrstöpäät kohti keskustaa ja paista keskikuumalla pannulla öljyssä rapeiksi. Halutessasi voit lisätä voita öljyn joukkoon. Rapeat salakat voi syödä rankoineen kaikkineen. Tarjoile esimerkiksi peruna-lanttumuusin, paistettujen kasvisten ja salaatin kera.

Savustetut lahnapihvit

Pienet alle 300-grammaiset lahnat voi fileoida normaalisti, mutta isommat kannattaa fileoida selän kautta leikkaamatta kylkiruotoja irti selkäruodosta. Kuljeta veistä ruotojen pintaa pitkin ja leikkaa kylkifileet irti kalan sisäosasta. Poista nahka. Leikkaa fileet kapeiksi suikaleiksi pitkittäin ja pätki ne kuutioiksi. Laita kalan liha kulhoon yhdessä muiden ainesosien kanssa ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.

• 400 g lahnafilettä (1-3 kalaa) suikaleina
• 1 dl korppujauhoa
• 1 muna
• ½ dl öljyä tai voita
• puolikas sipuli paloina
• pieni pala chiliä
• suolaa

Kastike
• 200 g Bulgarian jugurttia (tai vastaavaa)
• ½ limetin mehu
• ½ limetin kuori raastettuna
• 1 tl suolaa
• tuoretta korianteria silputtuna

Leikkaa voipaperista pihviä isompia neliöitä ja painele taikinasta tasaisia pihvejä paperinpaloille. Aseta pihvit papereineen savustuspönttöön tai grilliin ja savusta noin 20 – 30 min. Tarjoile juuresmuusin, maukkaan salaatin ja raikkaan jugurttikastikkeen kera. Tämän ohjeen avulla voit valmistaa suuriakin määriä pihvejä valmiiksi ja pakastaa niitä myöhempää käyttöä varten.