Laadukkaaseen drinkkiin ei tarvita välttämättä alkoholia. Erno Vainanen opettaa baarityöskentelyn käytännön saloja Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Juomien valmistaminen kysyy käsityötaitoa. Savonia-
ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat pääsevät kokeilemaan drinkkien valmistamista ja suunnittelemista käytännössä.
Yhä useampi tilaa baaritiskillä mocktailin alkoholillisen juoman sijaan. ’No and low alcohol’ eli alkoholin kulutuksen vähentäminen on nouseva trendi ravintola-alalla. Kaukana ovat ne päivät, jolloin alkoholia välttelevä joutui tyytymään mehuun tai limppariin. Tänä päivänä markkinoilla on paljon erilaisia alkoholittomia tisleitä ja mocktaileihin panostetaan yhtä paljon kuin perinteisiin drinkkeihin.
Baarimestari Erno Vainanen ja lehtori Tanja Vornanen opettavat Savonia-ammattikorkeakoulussa yhdessä Juomatietous ja menusuunnittelu -opintojaksolla, jossa tutustutaan myös mocktaileihin. Opetus on rakennettu vastaamaan tämän päivän tarpeita.
– Opetamme Savonialla tuleville ammattilaisille niitä asioita, joita he työssään tulevat tarvitsemaan. Alkoholittomuus on yksi tällainen ajankohtainen asia. Myös vastuullisuus on teema jonka huomioimme opetuksessa. Tämä näkyy esimerkiksi kiertotalouden mahdollisuuksia hyödyntämällä. Tämän päivän opiskelijat ovat tiedostavia ja vastuullisia ja haluavat olla myös vastuullisia ammattilaisia, Vornanen muistuttaa.
Vainanen korostaa, että käytännössä tekemällä oppii baaritiskin salat kaikista parhaiten.
– Tällä alalla pitää osata tehdä vähän kaikkea. Baaritiskin taakse pitää pystyä tarvittaessa hyppäämään nopeastikin, vaikka oma tehtävänimike olisi jotakin muuta. Parhaiten oppii käsillä tekemällä. Juomasekoituksia tekiessä pääsee kokeilemaan, paljonko juoman valmistamiseen menee aikaa, mikä on sen rakenne, väri ja niin edelleen. Sitä on mahdotonta oppia kuvista tai videoista.
Käytäntö opettaa
Yksi osa opintojaksoa on omien drinkkireseptien suunnitteleminen. Kolmannen vuoden opiskelijat Ronja Hänninen ja Noora Juutilainen kertovat, että se oli jakson kohokohtia. Heidän suunnittelemansa alkoholittoman mojiton ideointi lähti liikkeelle väristä.
– Tehtävämme oli suunnitella eri värisiä drinkkejä. Mietimme, mistä saamme juomaan lilan sävyn ja siitä tuli idea käyttää mustikkaa. Omassa kesätyöpaikassani alkoholittomana drinkkinä oli mojito, ja niin syntyi Virgin Blueberry Mojito, Ronja kertoo.
Aluksi reseptin suunnittelu tuntui vähän hankalalta. Erno Vainanen kertookin, että mocktailin valmistus on jopa vaikeampaa kuin perinteisten drinkkien. Juoman maku ja luonne täytyy rakentaa ilman alkoholia, joten eri ainesosat on tunnettava tarkkaan.
Hän näkee hyvänä sen, että alkoholittomiin juomiin panostetaan entistä enemmän ja kehottaa asiakkaita tilaamaan tiskillä alkoholittomia vaihtoehtoja rohkeasti.
– Mocktailin täytyy olla yhtä laadukas kuin alkoholillisenkin juoman.
Teorian ja käytännön yhdistäminen sekä juomien suunnitteleminen oli opiskelijoiden mielestä hyvä tapa oppia ja herätti mielenkiinnon myös ammatillisesti.
– Tämä on ollut yksi mielenkiintoisimmista opintojaksoista opiskelujen aikana. Juomatietous kasvoi ja tulevan restonomin osaamisrepussa on myös cocktailbaariin liittyvää osaamista, Noora kiittää.
Virgin Blueberry Mojito
2 – 3 cl mustikkasiirappi
2 cl limemehu
n. 15 mintunlehteä
n. 15 kpl mustikoita
soodavesi
Mittaa grogilasin pohjalle mustikkasiirappi ja purista päälle tuore limemehu. Lisää mukaan mustikat ja murskaa ne kevyesti. Taputtele mintunlehdet käsissä kevyesti, älä murskaa lasin pohjalle. Lisää juoman sekaan. Täytä lasi jäillä tai jäämurskalla ja toppaa juoma soodavedellä tai vaikka makuvissyllä. Sekoita juoma kunnolla ja koristele mintuntupsulla ja mustikoilla.
Savonia-
ammattikorkeakoulu
PL 6 (Microkatu 1), 70201 Kuopio
Tanja Vornanen, 044 785 6064
tanja.vornanen@savonia.fi
www.savonia.fi