Kuopio kuuluu Suomen kaupungeista niihin, joissa on eniten julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä. Kokosimme listaan muutamia suosituimmista kohteista. Lähde kesäiselle kulttuurikierrokselle tai suosittele kesävieraille tutustumista upeisiin teoksiin!
Hannes Kolehmaisen patsas, Väinölänniemellä
Hannes Kolehmaisen patsas on Heikki Konttisen veistos kuopiolaisesta juoksijalegenda Hannes Kolehmaisesta olympiavuodelta 1952. Patsas sijaitsee Väinölänniemen puistossa, jota myös itse Hannes toivoi veistoksen sijoituspaikaksi.
Hyvän tuulen voima, Hatsalan Ollinpuistossa
Hyvän tuulen voima on Simo Puupposen eli Aapelin muistomerkki, joka sijaitsee Savonkadun ja Tulliportinkadun kulmassa. Kari Juvan vuonna 1989 valmistunut patsas on valmistettu pronssista ja graniitista.
J. V. Snellmanin patsas/rintakuva, Snellmanin puistossa
J.V. Snellmanin rintakuva paljastettiin vuonna 1886 silloisella Kustaantorilla. Teoksen paljastuksen myötä Kustaantori nimettiin uudelleen Snellmanin puistoksi. Pronssisen rintakuvan on suunnitellut ja valanut kuvanveistäjä Johannes Takanen.
Kevät -veistos, Valkeisenlammen puistossa
Kevät on Heikki Niemisen vuonna 1954 tekemä veistos ja se sijaitsee Valkeisenlammen rannalla. patsas on ollut alunperin Kuopiossa viereisen sairaala rakennuksen tontilla josta se siirrettiin 1990-luvun lopulla lammen rantaan.
Maria Jotunin muistomerkki, kaupunginteatterin aukiolla
Maria Jotunin muistomerkki on Kuopion kaupungin tilaama teos kuvanveistäjä Raimo Utriaiselta. Teos tilattiin vuonna 1981, kun kirjailijan syntymästä oli edellisenä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Veistoksen paikaksi valittiin teatteriaukio, ja se paljastettiin vuonna 1983.
Minna Canthin patsas, Minna Canthin puistossa
Minna Canthin patsas on Kuopion keskuskustassa, Minna Canthin puistossa sijaitseva pronssivalos vuodelta 1937. Patsaan on suunnitellut Eemil Halonen. Patsashankkeen taustalla olivat Suomalainen Naisliitto ja kuopiolaiset naisyhdistykset.
Pennejä taivaasta -veistos, Torin laidalla Kuopion Osuuspankin seinässä
Pennejä taivaasta on Pauno Pohjolaisen suunnitelema reliefi, joka on 15 metriä korkea merialumiinista valmistettu teos. Reliefi paljastettiin Kuopion Osuuspankin 75-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2001.
Siskotyttö-patsas, Kuopion torilla
Siskotyttö on liike- ja teollisuuslaitosten Kuopion kaupungille lahjoittama patsas. Kutsukilpailulla haettiin savolaisen torimyyjän ”muotokuvaa”. Varkautelainen kuvanveistäjä Taru Mäntynen voitti kilpailun ja toteutti pronssisen veistoksen vuonna 1984. Siskotyttö sijaitsee Kuopion kauppatorilla kauppahallin läntisessä päädyssä.
Veljmies-patsas, Kuopion torilla
Veljmies-patsas (myös Velj’mies-patsas) on kuvanveistäjä Heikki Konttisen pronssinen veistos vuodelta 1959. Se sijaitsee Kuopion torilla kauppahallin itäisessä päädyssä suihkualtaan ympäröimänä. Se oli yrittäjien lahja 175-vuotiaalle Kuopion kaupungille.
Juhani Ahon virsut, Puijonkadulla lyseon vieressä
Juhani Ahon virsut sijaitsevat Kuopion kävelykeskustan alueella, Puijonkadulla lyseon rakennuksen vieressä. Virsut ovat lyseon kulmalla tarkoituksella, sillä Juhani Aho kävi Kuopion lyseon lukiota ja valmistui sieltä ylioppilaaksi vuonna 1880.
Oksapoika, Kuopion kävelykadulla
Oksapoika on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen tekemä pronssiveistos. Oksapoika on yksi seitsemästä Kauhasen Kuopion keskustaan tekemistä julkisista veistoksista. Kuopion kaupunki tilasi taiteilija Pekka Kauhaselta teoksen sijoitettavaksi uuden kävelykadun varrelle. Teos julkistettiin vuonna 2014.
Raivaajat (Pellervo)-patsas, Kuopion Kaupungintalon takana
Raivaajat (Pellervo) -patsas on Kalervo Kallion tekemä vuonna 1962. Patsas on kunnianosoitus maatamme hyötykäyttöön raivanneille talonpojille ja se sijaitsee Kuopion kaupungintalon takana koilliskulmauksessa. Raivaaja aiheisia patsaita on pystytetty ympäri Suomea. Patsasta kutsutaan myösnimellä Pellervo, koska patsaan tilasi Pellervolaisen osuustoimintakunta, joka on saanut nimensä Sampsa Pellervoisesta.