Valikko Sulje

Osaaminen uudelle tasolle

Kone- ja tuotantotekniikka on monipuolinen ala, joka mahdollistaa monenlaisia työtehtäviä. Pohjois-Savossa on tarve uusille tekijöille.

Työvoimakoulutus on erinomainen tapa päivittää osaamistaan tai kouluttautua kokonaan uuteen ammattiin. Esimerkiksi kone- ja tuotantotekniikka on hyvin työllistävä ala, jossa tekijöistä on pulaa.

Tatu Suutarinen ja Roope Takala ovat molemmat koulutuksensa loppusuoralla. Takala on suorittanut kevään ja kesän 2021 aikana Savon ammattiopistolla jatko- ja täydennyskoulutuksessa hitsausopintoja, jotka sopivat hyvin hänen LVI-asentajan koulutukseensa.
– Olen ollut iloisesti yllättynyt, kuinka hyvää oppia olen saanut. Opettajilla on ollut aikaa opettaa kädestä pitäen asioita. Täällä on kovia jätkiä hitsaamassa, joten olen saanut kouluttautua hyvässä seurassa, hän kertoo.
Takala lomautettiin keväällä. Kun lomautusilmoitus tuli perjantaina, aloitti hän koulutuksen jo seuraavana maanantaina.
Opettaja Jukka Saastamoinen kertoo, että jatko- ja täydennyskoulutukseen pääsee hyvin nopeasti, parhaassa tapauksessa jo seuraavana päivänä.
– Räätälöimme koulutuksen myös kouluttautujan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi Roope on kolmen kuukauden aikana kehittänyt hitsaustaitojaan, joka mahdollistaa hänelle jatkossa monipuolisempaa osaamista.

Nollastakin voi aloittaa

Myös perustutkintoihin on joustava haku ympäri vuoden. Tatu Suutarisella kone-asentajan perustutkinto on näyttöjä vaille valmis. Kone- ja tuotantotekniikka on kokkina ja lastenohjaajana työskennelleelle miehelle uusi ala. Opintojen aikana hän vaihtoi koulutussuuntautumista koneistajasta kone-asentajaksi. Hän muistuttaa, että alaa voi hyvin lähteä opiskelemaan myös nollakokemuksella.
– Itsellänikin oli hitsipuikko ollut edellisen kerran kädessä yläasteella, mutta opinnoissa lähdettiin liikkeelle perusteista. Olemme myös tehneet asiakastöitä, joista on saanut monipuolista kokemusta ja hyvät eväät työuralle, hän kertoo.

Työvoimakoulutuksen kautta töihin

Paitsi työllistävä, on kone- ja tuotantotekniikka myös laaja-alainen ala, johon mahtuu monenlaisia tehtäviä aina perinteisestä rälläköinnistä modernien robottien käyttöön. Saastamoinen kertoo, että jatko- ja täydennyskoulutus on osoittautunut käytännössä erinomaiseksi tavaksi työllistyä.
– Olen ollut täällä opettajana kymmenen vuotta ja vaikutus työllistymiseen on selkeä. Yritykset ovat myös meihin suoraan yhteydessä ja kyselevät, olisiko täällä sopivia tekijöitä. Moni työllistyykin kesken koulutuksen.
Sekä Takala että Suutarinen ovat sitä mieltä, että työvoimakoulutus on kannattava juttu.
– Työttömyyspäivärahan lisäksi koulutuspäiviltä maksetaan kulukorvaus ja samalla oma ammattitaito karttuu. Eipä kannata jäädä kotiin peukaloita pyörittämään.

Kone- ja tuotantotekniikka vetää

Pohjois-Savon TE-palvelujen asiantuntija Ulla Saastamoinen kertoo, että työvoimakoulutuksia järjestetään nimenomaan aloille, joissa on pulaa tekijöistä, joko välittömästi tai lähitulevaisuudessa. Kone- ja tuotantotekniikka on Pohjois-Savossa yksi tärkeimmistä koulutusaloista. Savon ammattiopisto järjestää koulutusta Kuopiossa ja Varkaudessa, Iisalmessa koulutuksesta vastaa Ylä-Savon ammattiopisto.
– Lisäksi Kuopiossa tarjotaan 20 päivän pituista Tutustu tuotantotekniikkaan -kokonaisuutta, joka sopii niille, jotka ovat vielä epävarmoja alanvalinnasta.
Ulla Saastamoinen kannustaa kaikkia lomautettuja ja työttömiä hyödyntämään työvoimakoulutuksia. Ilmainen koulutus, työttömyyspäiväraha ja kulukorvaus tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden lisätä osaamista ja työllistyä.
– Ammattitaidon karttumisen lisäksi suuri merkitys on myös sillä, että koulutuksen aikana on mahdollisuus päästä työskentelemään yrityksissä. Tämä on usein työsuhteen alku.

Tatu Suutarinen (vas.) ja Roope Takala (oik.) ovat tyytyväisiä työvoimakoulutukseen. Opettaja Jukka Saastamoinen on vuosien varrella huomannut, että työvoimakoulutuksella on selkeästi työllistävä vaikutus.

Ammatillinen työvoimakoulutus

on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa.
Työvoimakoulutukseen voi hakea myös, jos on osa-aikaisessa työsuhteessa, määräaikainen työsuhde on päättymässä ennen koulutuksen alkua, tai on lomautettuna nykyisestä työsuhteesta. Työvoimakoulutuksena on mahdollista suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai tutkinnon osa. Monilla ammattialoilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. RekryKoulutuksilla työnantajat hakevat tiettyihin tehtäviin uusia työntekijöitä. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät yritykseen. Työvoimakoulutuksen aikana on mahdollista saada työttömyyspäivärahaa, mahdollisesti korotettuna, sekä kulukorvausta.

Pohjois-Savon TE-palvelut
Työvoimakoulutus
tyovoimakoulutus.pohjois-savo@
te-toimisto.fi
Valtakunnallinen Koulutusneuvonta
puh. 0295 020 702
koulutusneuvonta@te-toimisto.fi
toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-savo