Tuija-Liisa Soininen aloitti museonjohtajana herkullisena ajankohtana. Peruskorjattu museorakennus on valmiina avaamaan ovensa yleisölle.
Lapsena Tuija-Liisa Soininen haaveili liikennelentäjän, merikapteenin ja arkeologin ammateista. Jälkimmäinen osui lähimmäksi. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uusi johtaja tähyää mielellään kohti suurta tuntematonta.
Soininen aloitti tehtävässään joulukuussa 2020 hypäten liikkuvaan junaan monessakin mielessä. Vallitsevan poikkeusajan lisäksi Kuopion museossa on eletty erityisissä olosuhteissa jo useamman vuoden ajan. Vuonna 2018 alkanut museorakennuksen peruskorjaus valmistui syksyllä. Uudisrakennus Kantin myötä museo ja kirjasto muodostavat yhtenäisen Tiedon ja tarinoiden korttelin.
– Olen työskennellyt aiemmin Tampereella Museokeskus Vapriikissa nimenomaan museotoiminnan kehittämisen parissa. Koen, että Kuopiossa minulla on annettavaa uuden museokeskuksen synnyttämisessä. Päätös lähteä Vapriikista ja ihanasta työyhteisöstä ei toki ollut helppo, mutta uudet haasteet tuovat elämään eliksiiriä.
Tärkeä houkutin oli myös se, että Soinisen puoliso on kotoisin Kuopiosta.
– Perheen paluumuuttaja antoi vahvan kannatuksen tälle hankkeelle, Soininen kertoo.
Museo tälle vuosituhannelle
Museon avajaisnäyttely L3DNARDO DA VINCIn myötä savolaiset pääsevät tutustumaan museon upeaan uudisrakennukseen. Luonnontieteelliset ja kulttuurihistorialliset perusnäyttelyt avautuvat puolestaan uusitussa vanhassa museorakennuksessa tammikuussa 2022. Soininen myöntää, että ajankohta päästä mukaan rakentamaan museotoimintaa on poikkeuksellisen herkullinen.
– On muistettava, että suunnittelutyötä on tehty jo vuosien ajan. Monet asiat on lyöty lukkoon jo ennen taloon tuloani. Täällä on tehty hienoa työtä ja museoväki on todella innostunut uusista tiloista ja niiden luomista mahdollisuuksista. Museo tuli kerralla tälle vuosituhannelle.
Kuopiolla on museonystäville monipuolista tarjottavaa.
– Olen todella ihastunut Korttelimuseoon. Se on todella merkittävä kokonaisuus, ehkä vähän salattukin helmi keskellä kaupunkia. On hienoa, että kaupunki on laittanut aikanaan energiaa vanhojen rakennusten siirtämiseen ja konservointiin. Korttelimuseota on tärkeää kehittää kuten muutakin museota myös jatkossa.
Mistä savolaisten aktiivisuus kumpuaa
Solahtaminen savolaiseen museomaailmaan on sujunut suuremmitta kommelluksitta. Jonkinlaista valmentautumista on tarjonnut 30 vuotta yhteistä matkaa kuopiolaisen aviopuolison kanssa. Silti Soininen kokee, että opittavaa on paljon.
– Opiskelen parhaillaan kaupungin ja savolaisuuden historiaa. Kuopio on sellainen pienisuuri kaupunki ja savolaisen elämäntavan piäkaupunki. Minua kiinnostaa se, mistä Kuopion suuri kulttuuriaktiviteetti kumpuaa. Minna Canthin ja J.V.Snellmanin kaltaisten kulttuurivaikuttajien lisäksi täältä on lähtöisin myös valtion päämiehiä, taiteilijoita ja urheilijoita. Savolaisuus vaikuttaa hyvin edistykselliseltä, Soininen pohtii.
Ainutlaatuista yhteistyötä
Edistyksellinen hanke on myös Tiedon ja tarinoiden kortteli. Kuopion museo ja kirjasto muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka on valtakunnallisesti täysin ainutlaatuinen.
– Tiivis yhteistyö kirjaston kanssa on suuri mahdollisuus ja ilahduttaa jo ideologian tasolla.
Museon Soininen näkee tilana, joka paitsi tuottaa kävijöille hyvää mieltä, myös nostaa esille sopivassa määrin yhteiskunnallisia asioita. Myös osallistaminen ja mahdollistaminen ovat hänelle sydämenasioita. Soininen olikin Pirkanmaalla luomassa Adoptoi monumentti -hanketta, joka voitti vuonna 2016 Euroopan Unionin Europa Nostra -ohjelman pääpalkinnon. Kyseessä on pehmeän suojelun metodi, jossa vapaaehtoisvoimin huolehditaan kulttuuriperintökohteista ja tehdään ne helposti saavutettaviksi.
– Olemme ottamassa ohjelman käyttöön myös Pohjois-Savossa. On tärkeää, että ihmiset tuntevat ympäröivän kulttuuriperinnön omakseen.
Museon uudisrakennuksessa hyödynnetään modernia esitystekniikkaa.
Tilan ja ajan ylittävä elämys
Kuopion museon uuden vaihtuvien näyttelyiden tilan avaus on komea L3DNARDO DA VINCI -näyttely. Näyttely yhdistelee lisättyä todellisuutta, hologrammeja ja immersiivistä tarinankerrontaa kertoen suuren taiteilijan ja tieteilijän tarinan ennennäkemättömällä tavalla.
Kävijät pääsevät tutustumaan Leonardo da Vincin elämään, taiteeseen, keksintöihin ja koneisin. Esillä on muun muassa hänen maalauksiaan, lentolaitteita, pienoismalleja, sotakoneita, piirustuksia, muistiinpanoja ja paljon muuta. Luvassa onkin huikea elämys, jossa keksinnöt heräävät henkiin lisätyn todellisuuden avulla ja onpa renessanssinero myös itse läsnä kolmiulotteisena hologrammina.
Leonardo uudelta Kantilta
Näyttely jakaantuu Kuopion museon lisäksi myös Kuopion taidemuseoon, jossa esitellään Leonardo da Vinciä taitelijana. Esillä on jäljennöksiä hänen tunnetuimmista taideteoksistaan Mona Lisasta ja Luolamadonnan eri versioista aina Viimeiseen ehtoolliseen asti. Näyttelyssä pääsee myös tutustumaan alkuperäisten teosten vaiheisiin.
Lisäksi pääkirjastossa järjestetään näyttelyyn liittyvää oheisohjelmaa, kuten kirjallisuustapahtumia ja työpajoja lapsille.
Tiedon ja tarinoiden kortteli Kantti pääsee siis näyttämään heti alkajaisiksi, millaisia mahdollisuuksia uudet tilat ja yhteistyö eri toimijoiden välillä pääsevät tarjoamaan kulttuurinnälkäisille kävijöille.
L3DNARDO DA VINCI -näyttely
Kuopion museossa ja taidemuseossa 15.6.2021 – 16.1.2022.