Yrittäjä Ari Turunen asentaa räystäälle mittojen mukaan tehdyn, koristeellisen oravaesteen, joka pitää oravat poissa rakennuksen yläpohjasta.
Tiilikatot kannattaa pestä ja pinnoittaa, jolloin katolle saadaan lisää käyttövuosia. Myös talojen sokkelit ja yläpohjat on syytä verkottaa tuhoeläimiä vastaan. Kuopion Desinfektiopalvelu hoitaa nämä työt ammattitaitoisesti ja tehokkaasti.
Syksyisin ennen talven tuloa katoilta on syytä poistaa kaikki irtolehdet ja muut roskat vesiletkupesulla. Erityisesti tiilikatoille kasautuu nokea, likaa, sammalta ja roskia. Kun katolla alkaa olla ikää 10 – 15 vuotta, se kannattaa kunnostaa perusteellisella pesulla ja pinnoituskäsittelyllä. Myös tiiliseinistä kannattaa jäkälät ja sammalet poistaa ajoissa.
– Sammaleenpoistoaineen suihkutuksen jälkeen pesemme tiilikaton painepesurilla kylmällä tai kuumalla vedellä. Pesun yhteydessä myös vesirännit puhdistetaan. Teemme myös peltikattopesuja, Kuopion Desinfektiopalvelu Oy:n yrittäjä Ari Turunen esittelee.
Tavallisen omakotitalon tiilikatto pestään vajaan työpäivän aikana. Sen jälkeen katon annetaan kuivua viikon verran, jonka jälkeen katto pinnoitetaan tiilikattomaalilla kahteen kertaan.
Tarvittaessa myös vaihdetaan uudet kattotiilet rikkoutuneiden tiilien tilalle.
Esteet oraville, piikkejä puluille
Kiinteistöjen oravaesteet voidaan asentaa tiili- tai peltikaton räystäälle
niin, etteivät oravat pääse kulkemaan aluskatteen läpi yläpohjaan ja pesimään siellä. Alumiiniesteet tehdään jokaista kattoa varten erikseen. Yhteen taloon voidaan tarvita 40 – 60 metriä estettä.
Turunen muistuttaa, että rakennusten suojaisat ulkoseinien ulokkeet ovat myös pulujen oleskelupaikkoja. Siivekkäitä voidaan pitää loitolla pulupiikeillä.
Hatkat hiirille ja hyönteisille
Rottien ja hiirten kulku rakennuksen alapohjaan puolestaan estetään tukevalla metalliverkolla. Lisäksi ammattiliike voi käyttää turvallisia myrkkyloukkuja, vaikka nykyisin suositaankin pääasiassa myrkytöntä torjuntaa.
– Jos hiiriä tai hyönteisiä ilmestyy kiinteistöön, niihin pitää puuttua heti, sillä alkuvaiheessa torjunta on aina tehokkaampaa kuin myöhemmin, Turunen huomauttaa.
Tuhohyönteiset liikkuvat muun muassa käytettyjen huonekalujen välityksellä ja tulevat ulkomailta ihmisten mukana.
Myös sokeritoukka voi olla jatkuva harmi. Yleensä niille riittää ammattimainen, kaksi-kolme kertaa tehtävä torjuntakäsittely. Kotikonstina voi tepsiä kuuma vesi sellaisenaan tai kloriitti kylmän veden kanssa aina silloin tällöin lattiakaivoihin laskettuna.
Luteen ilmestyttyä talouteen vaaditaan määristä riippuen jopa kymmenen huoneiston käsittelykertaa torjunta-aineilla.
– Käytämme tuholaisten torjunnassa kullekin tuholaiselle sopivinta ja ihmisille turvallisinta torjunta-ainetta ja torjuntamenetelmää.
Toimintaa koko maassa
Kuopion Desinfektiopalvelu Oy on vuonna 1982 perustettu perheyritys. Yrityksen monipuoliseen asiakaskuntaan kuuluu yksityistalouksia ja taloyhtiöitä sekä yrityksiä, kuntia, sairaaloita ja maatiloja. Myös kaupat, leipomot ja erilaiset tuotantolaitokset tarvitsevat ammattimaista tuholaistorjuntaa.
Yritys toimii lähes koko maan alueella Hanko-Muonio-välillä. Toimipisteitä on Kuopion lisäksi Turussa, Lappeenrannassa, Vilppulassa, Haukiputaalla ja kesäkuun alussa Keravalla.
Pulupiikeillä estetään pulujen oleskelu rakennusten suojaisilla ulokkeilla.
Kuopion
Desinfektiopalvelu Oy
Kylmämäentie 5 A 1
70800 Kuopio
ma – pe klo 7 – 16
puh. 050 491 9366
kuopio.desinfektiopalvelu@dnainternet.net
www.kuopiondesinfektiopalvelu.fi