Minna Canth on nosteessa. Kuopio, nyt ripeästi brändäämään liike- ja lehtinainen Minna Canth meijän tytöksi ennen kuin Jyväskylässä muistetaan, missä Minna opiskeli melkein opettajaksi. Otetaan tästäkin murskavoitto kotiin kuten Kalpa JYP:stä lätkän semifinaalissa.
Kuvataan Minna-tubettaja YouTubeen. Nuoriso villiintyy ja klikkaa palkittuja tubettajia kuten Lakkoa, Eetua ja muita touhukkaita tyyppejä netissä kymmeniätuhansia kertoja. Joka tykkäyksestä lasku perään ja maksu Minnan koti- ja kauppatalon Kanttilan korjaukseen. Tehdään Minnasta Savon sampo!
Minnasta syntyy menestyvä kirja- ja tv-draamasarja niin kuin aikoinaan olivat suositut Tiina- ja Viisikko -teinikirjat. Niissä nuoret sotkeutuivat mitä kummallisimpiin seikkailuihin.
Minnasta oli moneksi, siksi sarjasta tulee pitkä: Minna ja seksi. Minna yksinhuoltajana. Minna perhehelvetissä. Minna juorujen syövereissä. Minna rakastuu. Minna antaa pakit. Minna Seiskan lööpissä. Minna konkurssissa. Minna ja kuumat aallot. Minna feministinä. Minnan bisnekset. Minnan pirskeet. Minna älykkönä. Minna saa sydärin. Minna patsaana.
Kesäkuussa Minna voimaantuu Kuopio Tanssii ja soissa, Minna Canth -johtamisfoorumissa 17.6.2017, kulttuurisiskonsa näyttelijä Seela Sellan opissa.
Tarkkana on syytä olla, jotta Minnalle ei käy kuten muumipeikoille. Viattomat muumit viritettiin Tom of Finland -lookiin Image-lehden kanteen. Lehti teki myyntiennätyksen, muumikirjat eivät.
Oikea lentävä suomalainen ei ole Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi tai Mika Häkkinen. Sehän on meijän Minna Canth. Ainoana suomalaisena naisena Minna nousi Norwegian lentoyhtiön koneen pyrstöön Pohjoismaiden merkkihenkilöiden joukkoon.
Kulttuuri- ja bisnesnainen Minna Canth synnytti seitsemän lapsensa lisäksi sivistystä. Voimanainen oli ensimmäisen suomenkielisen kauppakoulun, Kuopion kauppakoulun, johtokunnan aktiivi 130 vuotta sitten. Ruotsiksi ei oppi mennyt päähän Savon jukuripäille, eikä mene vieläkään.
Kirjailija-kauppias Minnan elämän viisaus: ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää”, tarkoittaa nykykielellä: elä täysillä – intohimoa kesääsi!

Kaija Sääski
koulutusvastuujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu