Markku Ylihärsilä, Anneli Ylihärsilä ja puinen reliefitaulu, joka tuo viestin yli 80 vuoden takaa, ajalta ennen sotia. Kuopion Perinnetuotteen juuret ulottuvat aina kuvan esittämään Sorsakosken leipomoon asti.

Kun kalakukkoja on leivottu jo kolmessa sukupolvessa ja yhä käytössä olevat aidot reseptit ja työtavat ovat yli 70 vuotta vanhoja, voidaan hyvällä omallatunnolla puhua aidosta perinteisestä tuotteesta. Kuopion Perinnetuotteen kalakukot ja muut kalatuotteet vastaavat tiukimpienkin makuraatien haasteeseen.

Kuopion Perinnetuote on nimensä veroinen kalakukkojen valmistaja. Markku Ylihärsilä on kokenut kala-alan ammattilainen, joka kertoo suorastaan syntyneensä muikkulaatikon vieressä.
– Kala tuli tutuksi jo pikkupoikana ja muikunperkuu oli töistä ensimmäisiä. Muitakin töitä tuli kokeiltua, mutta lopulta isovanhempieni ja vanhempieni työ on saanut minusta jatkajansa. Kuopiossa olen toiminut alalla jo kauan, ja tietyllä tavalla Kuopion Perinnetuote sulkee ympyrän. Kalakukkoja valmistetaan jo kolmannessa sukupolvessa, perinteiset reseptit ja työtavat ovat jo yli 70 vuoden takaa, Ylihärsilä kertoo.

Kaikki alkoi 1930-luvulta

Markku Ylihärsilän äiti Anneli Ylihärsilä katselee mietteissään sylissään olevaa kaunista, puuhun kaiverrettua taulua. Se esittää työpäivän arkea Sorsakosken leipomolla 1930-luvulla.
– 1930-luvulta asti on suvussamme leivottu. Ainoa katkos tuli jatkosodan ajaksi, kun isäni jäi sotavangiksi ja oli Siperiassa useita vuosia sodan loppuun asti. Katkos tuli tosin vain asiakaskunnan suhteen, vankeudessakin isä oli leiponut vartijoille. Sodan jälkeen aloimme Kuopiossa leipomotoiminnan, mikä pula-aikana olikin yksilöllistä ja todella asiakaslähtöistä. Leivoimme nimittäin kunkin asiakkaan omista tarpeista, mitä nyt kukin ostokorteillaan tai muuten irti sai, Ylihärsilä muistelee lapsuusvuosiaan. Noina vaikeina vuosina syntyivät myös ne reseptit, jotka ovat kalakukkojen teossa käytössä yhä.

Maku ratkaisee

Kuopion Perinnetuote Oy panostaa rajattuun tuotevalikoimaan, mikä täyttää kovimmatkin laatu- ja makukriteerit. Kalakukot valmistetaan APT eli Aito Perinteinen Tuote -nimisuojan mukaisella reseptillä. APT korostaa tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. Sitä voidaan valmistaa missä tahansa Euroopan unionin jäsenvaltiossa, mutta vain rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaan.
– Meidän perinteinen menetelmämme ja laadukkaat raaka-aineemme täyttävät tiukimmatkin kriteerit. Sama pätee myös muihin tuotteisiimme. Valmistamme kalatuotteita kotimaisista järvi- ja merikaloista sekä ulkolaisista kalafileistä, omalla menetelmällämme jonka aikaansaama ainutlaatuinen makumaailma on saanut lukuisia tunnustuksia kansainvälisillä elintarvikemessuilla. Viimeisin saavutus on Englannista saatu Great Taste -tunnustus vuodelta 2017, jonka Guild of Fine Food -organisaatio jakaa puolueettomien makutestien perusteella. Raaka-aineiden tuoreus ja tiukasti valvottu laatu sekä aidot perinteiset valmistusmenetelmät ovat jatkossakin Kuopion Perinnetuotteen keskeiset arvot, Markku Ylihärsilä painottaa.

Ykkösherkku palvelee kauppahallissa

Kauppahallin Ykkösherkku panostaa paikallisuuteen ja kansainvälisiin makuihin, mutta ennen kaikkea korkeaan laatuun. Kuopion Perinnetuote Oy:n aidot kalakukot ovat haluttu tuote niin turisteille tuliaisiksi kuin lähiasiakkaiden ruokapöytään.
Ykkösherkusta löytyy kukkojen lisäksi muitakin herkkuja. Vaikkapa syksyn juhla- ja alkutalven pikkujoulupöytään sopivat laatujuustot tulevat Ykkösherkulle suoraan valmistajilta ja maahantuojilta, Suomesta, Hollannista, Ranskasta, Italiasta, Sveitsistä ja Espanjasta. Juustojen seuraksi löytyy myös monipuolinen valikoima herkullisia hillokkeita ja paljon muuta maistuvaa lähituottajilta ja maailmalta.

 

p

Kuopion Perinnetuote Oy
Tototie 4,
70420 Kuopio
puh. 040 545 4233
info@perinnetuote.fi
www.perinnetuote.fi

Ykkösherkku
Kauppahalli
70100 Kuopio
puh. 040 762 1928
ma – pe 9 – 17, la 9 – 15
info@ykkosherkku.fi
www.ykkosherkku.fi